SvijetZanimljivosti i zabava

Otkriveno šta su jeli stari Rimljani dok su gledali borbe gladijatora

Kako su otkrili arheolozi, a prenosi BBC, gledatelji su u drevnom rimskom amfiteatru Koloseumu vjerojatno uživali u grickalicama od voća, orašastih plodova i maslina.

Na nalazištu su iskopani brojni ostaci hrane, koji uključuju ostatke smokava, grožđa, trešanja, kupina, oraha i još mnogo toga. Arheolozi su do ovih otkrića došli istražujući kanalizaciju ove 2000 godina stare znamenitosti, a pronašli su i kosti medvjeda i velikih mačaka, koji su vjerojatno bili korišteni za borbe u areni.

Archaeologists began digging around in the sewers of the Colosseum in Rome, Italy in January, and yesterday revealed their contents. Pictured: The end of the main southern channel of the Colosseum's sewage system

Robotima istraživali odvod

Studija je započela u januaru 2021. i uključivala je čišćenje oko 70 metara odvoda i kanalizacije ispod Koloseuma, koji je i dalje jedna od najposjećenijih znamenitosti Italije.

Nalazi poput ovih daju kratak pregled “iskustava i navika onih koji su dolazili na ovo mjesto tijekom dugih dana posvećenih igrama i slavlju”, za BBC je izjavila Alfonsina Russo, direktorica Arheološkog parka Koloseum.

They found seeds from figs, grapes and melons, as well as traces of olives and walnuts, thought to have been left by snacking spectators 1,900 years ago

Specijalizirani arhitekti i arheolozi koristili su robote vođene žicom za navigaciju složenim sustavom odvodnje arene, što im je pomoglo u razumijevanju svakodnevnog života u Rimu, kao i drevnih hidrauličkih struktura.

Koloseum je bio najveći amfiteatar u Rimskom Carstvu, a prestao se koristiti oko 523. godine. Bio je poznat po održavanju gladijatorskih borbi i drugih javnih svečanosti, koje je moglo pratiti do 50.000 gledatelja.

 Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button