Svijet

Novi Zeland pogodio drugi snažan zemljotres, aktivirano upozorenje na cunami










Zemljotres jačine 6,3 stepena prema Richterovoj skali pogodio je Novi Zeland nekoliko sati nakon početnog potresa u kojem je poginulo dvoje ljudi, prenosi BBC. Novi potres se dogodio u 13:45 sati prema lokalnom vremenu (00:45 GMT), na dubini od deset kilometara, sjeveroistočno od Christchurcha.

Potres jačine 7,5 stepeni prema Richterovoj skali je ranije pogodio područje s iste dubine i to nakon ponoći, što je izazvalo upozorenja na cunami. Velika rijeka se “prepolovila” od odrona te je stvoren veliki vodeni zid nizvodno.

Možda će Vas zanimati i:

Stanovništvo koje stanuje u blizini rijeke Clarence odmah je pozvano da pređe na viši teren.

Bilo je na stotine jakih potresa koji su uzrokovali nestašice struje i prekide u snabdijevanju vodom nakon početnog potresa.

https://www.youtube.com/watch?v=tjDg-owuGHI

U saopćenju GeoNeta, projekta za praćenje zemljotresa koji finansira vlada, navodi se da je prvi potres bio sačinjen od dva povezana podrhtavanja te da će se potresi nastaviti u narednih nekoliko sedmica i meseci.

Spasioci se nalaze duž istočne obale i zaduženi su za evakuaciju stanovnika. Mediji s Novog Zelanda izvještavaju da su 100-godišnja žena i njena kćeka žive izvučene iz svoje kuće u gradu Kaikoura, nakon što im se kuća srušila u prvom potresu.

Jedna žena je stradala na planini Lyford, jugozapadno od Kaikoura, iako postoje izvještaji da je ona možda umrla zbog već lošeg zdravstvenog stanja. Podsjećamo, ranije je premijer Novog Zelanda John Key rekao da je dvoje ljudi poginulo u snažnom zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju smještenu na Pacifiku.

“Ne postoje indicije da će broj poginulih rasti, ali ne smijemo odbaciti tu mogućnost”, izjavio je Key novinarima.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button