Tuzlanski kanton

LUKAVAC: Štrajk glađu građana zbog rudnika Šikulje













Desetak mještana Donjeg crvenog brda, naselja u Općini Lukavac koje se nalazi neposredno uz rub površinskog kopa Rudnika uglja Šikulje, objavilo je danas da stupa u štrajk glađu jer rudnik ugrožava njihove objekte i živote.

Mještani ustvari navode da protestiraju zbog ugrožavanja njihovih objekata, usljed eksploatacije uglja, te zbog nepostizanja dogovora s Rudnikom Šikulje oko isplate naknade za njihovo zemljište i objekte. U Rudniku navode da su spremni za kompromis ali da dogovor ne može biti izvan zakona.

U postratnom periodu Rudnik Šikulje je, kako se širilo područje kopa, sklopio ugovore sa tristotinjak vlasnika parcela na tom području i eksproprirao zemljište. Preostali vlasnici traže da im uz zemljište bude isplaćena i protuvrijednost za objekte.

– Mi smo tražili da Rudnik nama isplati kao što je isplatio 2011. kad je vršen popis i naše parcele i parcele do nas, ništa drugo. Oni znaju koje su to cijene. Mi ne znamo, mi nemamo tu papirologiju – rekao je Abdulah Hodžić, suvlasnik parcele u Donjem crvenom brdu, Lukavac.

Još od 1962. kada je utvrđeno područje eksploatacionog polja Rudnika uglja Šikulje, na tim pracelama se nije smjelo ništa graditi. Najveći dio objekata izgrađen je u zadnjih dvadesetak godina, jer država nije reagirala, a nakon decenija bezakonja sada je vrlo teško uspostaviti neki red.

U direkciji Rudnika Kreka Tuzla kažu da su godinama upozoravali nadležne vlasti da spriječe nelegalnu gradnju objekata. Svjesni su ipak da neko rješenje mora biti pronađeno.

Generalni direktor Rudnika uglja Kreka Tuzla Osman Bleković naveo je da ne mogu namiriti nečije želje, ali da je Rudnik dužan da to riješi i pokušat će što prije.

– U stalnom je zasjedanju uprava Rudnika Kreka i nećemo dozvoliti da bilo ko nastrada – kazao je Bleković.

Moguće rješenje problema Rudnika Šikulje i vlasnika parcela vidi se u primjeni modela eksproprijacije vlasnika parcela uz koridor 5-C, po novom federalnom Zakonu. Naime, Rudnik Kreka se slaže da vlasnicima plati zemljište po tržišnoj vrijednosti, a da za nelegalno sagrađene objekte isplati samo vrijednost građevinskog materijala.

Intenzivni pregovori najavljuju se u narednim sedmicama, jer Rudniku Šikulje je stalo da nastavi eksploataciju ovog rudnog polja, javlja BHRT.

Izvor: Fena / BHRT



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button