Zanimljivosti i zabava

Kako čuvati krumpir da ostane svjež tijekom cijele zime

Krompir može izdržati na kuhinjskom pultu duže od većine voća i povrća, ali će s vremenom početi puštati izdanke te gubiti svježinu i okus.

Ako se pravilno skladišti, može ostati svjež četiri do šest mjeseci. Tradicionalna metoda skladištenja podrazumijeva čuvanje krompira na hladnom i tamnom mjestu na kojem nema opasnosti od smrzavanja.

Krumpir može razviti zelenu koru kada je izložen svjetlu. Takva zelena kora ima gorak okus i sadrži solanin koji je iritantan za probavni sustav, a u većim količinama može izazvati i ozbiljnije zdravstvene posljedice. Male zelene točkice i klice treba potpuno odrezati, no krompir koji ima više od nekoliko malih zelenih mrlja treba cijeli baciti.

Ponovo manjak sjemenskog krompira u BiH, ne miruju ni cijene - Povrćarstvo | Agroklub.ba

Tek iskopani krompir se mora posušiti

Ako imate domaći, tek iskopani krompir, nije dovoljno jednostavno ga baciti u podrum, već se prvo mora pripremiti višednevnim sušenje. Tek iskopani krompir nema čvrstu koru koja ga štiti od truleži i prije pohrane na tamnom mjestu potrebno je pričekati par dana da se kora stvrdne. Nakon sušenja krompire možete pohraniti u bilo koji spremnik koji omogućuje ventilaciju, poput kartonske kutije ili papirnate vrećice.

Za dugotrajno skladištenje su prikladni samo neoštećeni krompiri

Pregledajte sve krumpire u potrazi za klicama, plijesni, oštećenjima i mekanim udubinama. Za dugotrajno skladištenje su prikladni samo neoštećeni krompiri. Prekomjerno oštećene krompire treba pojesti u roku od nekoliko dana ili uskladištiti na neki drugi način.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button