Tuzla

Dr.sc. Zijad Lugavić izabran za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle

Zijad Lugavić imenovan je za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle, a nakon ostavke koju je na tu funkciju podnio Jasmin Imamović. Lugavić je nakon imenovanja kazao da će u narednom periodu raditi zakonito i pošteno, u interesu građana Tuzle.

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle danas su jednoglasno izabrali Zijada Lugavića za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle, a on će na toj poziciji biti najduže tri mjeseca, odnosno do okončanja prijevremenih izbora, koje treba raspisati Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH).

Kao što je od ranije poznato, Jasmin Imamović, nakon 22 godine i šest uzastopnih mandata, odlučio se povući sa mjesta gradonačelnika Tuzle jer je preuzeo mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji je osvojio na minulim Općim izborima.

Prema proceduri predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić sazvala je vanrednu sjednicu na kojoj je uslijedio predstavljanje Lugavića kao kandidata za vršioca dužnosti gradonačelnika, a zatim i njegovo imenovanje.

Nakon jednoglasne podrške od 27 glasova za i imenovanja, Lugavić je kazao da će ispunjavati, odnosno raditi obavezu koja je propisana u periodu do izbora novog gradonačelnika.

“Obećavam da ću u interesu građanki i građana Tuzle vršiti funkciju zakonito i pošteno te raditi skupa sa mojim timom i predstavnicima Gradskog vijeća. Trudit ćemo se da ispoštujemo sve ono što je zakon ispred nas stavio, jer nam je to prva obaveza. Također, prva aktivnost koja nam sada slijedi je pripremanje te usvajanje najznačajnijeg dokumenta, odnosno budžeta Tuzle kojim će biti definisani prioriteti i pravci razvoja grada u 2023. godini,” naveo je Lugavić.

U kontekstu budžeta on je istaknuo da je siguran da će svi njegovi saradnici te gradski vijećnici, uzeti veliko učešće kako bi dokument bio što kvalitetniji te kako bi u njega ugradili što je više moguće zahtjeva i potreba građana, a sve kako bi on i dalje bio socijalan i razvojan, uz podršku svim društvenim sferama.

“Dosadašnji gradonačelnik Jasmin Imamović je u protekle 22 godine svoga rada i posvećenosti funkciji i dužnosti, prilično podigao ljestvicu i mi sada trebamo postići ono što najbolje možemo i što je zakon propisao,” naveo je Lugavić.

Inače, Lugavić je Imamovićev dugogodišnji prvi saradnik i pomoćnik za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu. Također su i stranačke kolege jer obojica pripadaju Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Imamović je nakon podnošenja ostavke kazao da je izgledno da će Lugavić biti kandidat za gradonačelnika Tuzle na prijevremenim izborima. S druge strane, Lugavić je danas rekao da je pitanje njegove kandidature preuranjeno.

Lugavić je rođen u Tuzli 1973. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2000. godine.

Nakon završenih postdiplomskih studija, magistrirao je 2014., a zvanje doktora društevnih nauka iz područja ekonomije, stekao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2020. godine.

Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1993. do decembra 1995. godine. Svoju bogatu profesionalnu karijeru započeo je 1996. godine radeći kao prevodilac u međunarodnim organizacijama, gdje se zadržao do 2003. godine.

Potom 2003. godine, kao stručni saradnik za poduzetništvo prvi puta zasniva radni odnos u organima uprave, tadašnjoj Općini Tuzla, gdje ostaje sve do 2004. godine, kada prelazi u realni sektor.

U 2008. godini je imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Gradski stadion, Tušanj, gdje ostaje do 2012., kada se opet vraća u organe uprave tadašnje Općine Tuzla.

Od 2012. do 2018. godine radi kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove, a od 2018. do 2021. godine kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Do danas je obavljao dužnost pomoćnika gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Njegovu profesionalnu karijeru, koja obuhvata rad u mnogim značajnim oblastima života i rada, kao što su ekonomski razvoj i poduzetništvo, kultura, sport, pitanja mladih, saradnja sa nevladinim sektorom, pitanja nacionalnih manjina, inspekcijski poslovi, te rad u realnom sektoru, krasi i bogata univerzitetska karijera.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button