Zanimljivosti i zabava

Isušena rijeka otkrila fosilne ostatke najveće mačke u Americi

Wiley Prewitt iz Exforda u Mississippiju je tokom šetnje pronašao fosilne ostatke životinje koja je lutala regijom prije 11.000 godina.

Prewitt je krajem oktobra šetao u blizini Rosedalea krajem oktobra kada u koritu isušene rijeke Mississippi pronašao kost čeljusti s crnim zubima.

“Odmah sam po zubima mogao zaključiti da je to dio čeljusti mesoždera, ali se nisam nadao da je riječ o američkom lavu. Ličilo e na to, ali se ipak nisam usudio da povjerujem u to”, kazao je Prewitt za McLatchy News.

Tri dana kasnije je posjetio događaj pod nazivom Mississippi Fossil and Artifact Symposium & Exhibition te je pitao eksperta za mišljenje, a na kraju se ispostavilo da je riječ o historijskom otkriću.

Zaista se radilo o fosiliziranoj kosti čeljusti najveće mačke na kontinentu, američkog lava koji je izumrla vrsta. Američki lav je bio dug više od 2,4 metra, visok 1,2 metra i težak do 450 kg.

Ova ogromna mačka datira prije 340.000 godina, a lovila je velike životinje širom kontinenta, od Aljaske do južnog Meksika.

Prewitt je pronašao tek četvrti fosilni dokaz postojanja lava, dok su i prethodna tri pronađena u Mississippiju.

Sasvim slučajno su na simpoziju koji je Prewitt posjetio bila izložena i prethodno pronađena tri fosila. Organizatorica događaja Anna Reginelli je rekla da je Prewitt ispisao nove stranice historije pojavivši se s fosilom američkog lava.

American lion - Wikipedia

“Imala sam različite artefakte i fosile u svojim programima, međutim ništa nije značajno kao novootkriveni fosil američkog lava. Izumrli američki lav je prvobitno otkriven u Natchezu u Mississippiju 1830-tih, ali niko nije znao da su ovi ogromni lavovi lutali Sjevernom Amerikom do ovog poznatog otkrića u Mississippiju. Dva fosila iz Mississippija su pronađena kod istoimene rijeke blizu Clarksdalea i Rosedalea”, izjavila je Reginelli.

Eksperti se nadaju da će fosil sada završiti u muzeju ili laboratorijskoj kolekciji za naučna proučavanja.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button