SvijetZanimljivosti i zabava

3000 godina star predmet: Bili na školskom izletu pa pronašli nešto nevjerojatno (FOTO)

Školski izlet u blizini izraelskog obalnog grada Tel Aviva doveo je do velikog arheološkog zgoditka grupe koja je naletjela na više od 3000 godina staru amajliju skarabeja. “Lutali smo uokolo kad sam na tlu vidio nešto što je izgledalo kao mala igračka”, rekao je u srijedu Gilad Stern iz Izraelske uprave za starine, koji je vodio ekskurziju u Azor.

“Unutarnji glas mi je rekao: ‘Podigni to i okreni.'” Kad je pregledao kamen u obliku kukca, on i grupa učenika osmog razreda znali su da su otkrili nešto od povijesnog značaja. Bio je to skarabej s jasno urezanim prizorom, san svakog arheologa amatera, rekao je Stern.

Vrsta amajlije

Skarabej je vrsta amajlije u obliku bube koja potječe iz starog Egipta. On se izvorno koristio kao pečat prije nego što je postao simbol zaštite i sreće. Prema Upravi za starine, rijedak nalaz potječe iz kasnog brončanog doba – 1500 do 1000 godina prije Krista – i presvučen je plavo-zelenom glazurom.

 The scarab, showing a seated figure on the right and a standing figure with a raised arm on the left, possibly symbolizing the imparting of authority (photo credit: GILAD STERN/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Zbog toga je postao simbol moći i statusa i mogao se nositi na ogrlici ili prstenu. Scena prikazana na skarabeju vjerojatno predstavlja davanje legitimiteta lokalnom vladaru, sa stojećom figurom s rukom podignutom iznad druge, sjedeće figure.

“Ta scena u osnovi odražava geopolitičku stvarnost koja je prevladavala tijekom kasnog brončanog doba, kada su lokalni vladari živjeli pod egipatskom političkom i kulturnom hegemonijom”, rekao je Amir Golani, stručnjak za brončano doba.

 Conservationist Yosef Bukengolts cleaning the scarab seal in the Israel Antiquities Authority Laboratories (credit: ASSAF PEREZ/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Golani vjeruje da je vlasnik amajliju izgubio ili je čak namjerno zakopana na tom mjestu prije tri tisućljeća.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button