Svijet

U Meksiku uhapšen general koji se sumnjiči za nestanak 43 studenta













Meksičke vlasti uhapsile su panzioniranog generala i tri druga pripadnika vojske zbog navodne povezanosti s nestankom 43 studenta u južnom Meksiku 2014. godine, objavila je vlada.

Pomoćnik ministra za javnu sigurnost Ricardo Mejia rekao je da je među uhapšenima bivši oficir koji je komandirao vojnom bazom u gradu Iguala u državi Guerrero u septembru 2014. godine kada su oteti studenti radikalnog učiteljskog fakulteta.

Mejía je rekao da se uskoro očekuje i četvrto hapšenje, a kasnije je vladin dužnosnik s saznanjima o slučaju koji je govorio pod uvjetom anonimnosti potvrdio da je uhapšen još jedan pripadnik vojske.

Mejía nije naveo imena uhapšenih, ali komandant baze Iguala u to je vrijeme bio José Rodríguez Pérez, tada pukovnik. Jedva godinu dana nakon nestanka studenata i s obzirom da su porodice nestalih studenata već sumnjale na vojnu umiješanost i zahtijevale pristup bazi, Rodríguez je promoviran u brigadnog generala.

Vladin dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti potvrdio je da je Rodríguez uhapšen i rekao da se nalazi u vojnom objektu. Za ostale uhapšene izvor je rekao samo da su dvojica bili oficiri, a treći vojnik, javio je AP.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button