BiH

Rektor UNSA: Dok dr. Sebija Izetbegović ne raščisti oko diplome ne želimo je u Savjetu

Istina je da direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, profesorica Medicinskog fakulteta dr. Sebija Izetbegović nije više članica Savjeta za nauku i umjetnost Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Ovo je potvrdio rektor UNSA dr. Rifat Škrijelj na čiju je inicijativu Senat i donio odluku.

Rektor je kazao da je bilo više razloga da dr. Izetbegović više ne bude članica Savjeta.

Možda će Vas zanimati i:

“Ne bih baš rekao da smo je izbacili. Ona je zamijenjena iz najmanje tri razloga. Predložili smo Upravnom odboru UNSA da umjesto dr. Izetbegović članica ovog važnog tijela bude dr. Maja Arslanagić Kalajdžić s Ekonomskog fakulteta. Dr. Arslanagić Kalajdžić je vrlo afirmirana u svijetu nauke. Direktorica je Centra za istraživanje i razvoj (CIR),” naveo je rektor Škrijelj.

Dr. Suljić – vječna zamjena

Podsjeća da je Savjet za nauku i umjetnost Senata UNSA osnovan upravo na njegov prijedlog.

“On je dio mog programskog opredjeljenja kad sam trebao stupiti na poziciju rektora. Riječ je o najreferentnijem Savjetu za nauku u BiH. Riječ je o savjetodavnom tijelu sa zadatkom izrade i osmišljavanja strategije razvoja nauke i umjetnosti,” dodaje rektor.

Dr. Izetbegović je od 2017. od kako postoji Savjeta bila članicom kao „delegatkinja“ Upravnog odbora UNSA.

No, u radu Savjeta nije puno sudjelovala. Osim u vrijeme pandemije kad se on line izjašnjavala o odlukama. Na sastancima „u živo“ slala je mimo svih pravila svoju zamjenu. Sad već možemo reći – njoj nezamjenjivu dr. Enru Suljić.

“Savjet ima važnu ulogu. On je zapravo velikim dijelom kreirao i strategiju razvoja nauke u Kantonu Sarajevo. Mnogo smo postigli za ovo kratko vrijeme. Ove godine po četvrti put dodjeljujemo nagrade za najbolja naučna postignuća. I to na osnovu svjetskih referenci. Nagrađeno će ove godine biti čak 176 članica i članova UNSA. Koji nisu samo referentni kod nas, već svoje reference nose iz svijeta,” naglašava rektor Škrijelj.

UNSA i politika

Drugi razlog zbog kojega dr. Izetbegović više nije u Savjetu jeste njen položaj u stranci, odnosno nedavno stečena titula izabrane dužnosnice.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju KS to naprosto nije dozvoljeno. Najprije rektoru, prorektorima, dekanu, prodekanima, direktorima institucija te i članovima tijela UNSA.

“I savjetodavna tijela UNSA moraju se čistiti od politike,” poručuje rektor UNSA.

Treći razlog, otvoreno govori rektor, jesu najnovija zbivanja vezana za diplomu dr. Sebije Izetbegović.

“Dok se to ne raščisti ne želimo da je dio tijela UNSA. Kad se raščisti, to je druga priča. Mora se znati razlika između osoba sa takvom biografijom i uvaženim naučnicima, akademicima sa zavidnim biografijama,” dodaje dr. Škrijelj.

Inače, kako saznajemo, dok je trajala ova diskusija na sjednici Savjeta, „zamjena,“ dr. Enra Suljić je kontaktirala dr. Izetbegović i saopćila joj odluku.

Dr. Izetbegović je kazala kako se slaže i insistirala da je na mjestu u Savjetu „naslijedi“ neko iz medicinske grupacije.

To, na njenu žalost, neće biti moguće. Jer medicinsku grupaciju već predstavlja dr. Mirza Dilić.Izvor
Interview.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button