Zanimljivosti i zabava

Budite se neposredno prije oglašavanja alarma? Naučnici tvrde da postoji objašnjenje

Čak i ako ste od onih koji vole spavati te se ujutro teško bude, sigurno vam se bar jednom desilo da ste se probudili neposredno prije nego je zazvonio vaš alarm. Iako sve izgleda kao slučajnost, naučnici smatraju da se iza ovog fenomena krije objašnjenje.

Prilično je iznenađujuće da naša tijela imaju osjećaj za vrijeme dok spavamo – no, prema naučnicima, to nije nemoguće.

Našim tijelom upravlja splet živaca poznat kao suprahijazmatska jezgra, koja se nalaze u sredini mozga.

Možda će Vas zanimati i:

Živci igraju vitalnu ulogu jer kontrolišu naš krvni pritisak, tjelesnu temperaturu i, što je važno kod razotkrivanja ove misterije, naš osjećaj za vrijeme, prenosi Lad Bible.

How Did People Wake Up Before Alarm Clocks? | Live Science

Suprahijazmatska jezgra u stanju su odlučiti kada se osjećate pospano, a kada ste potpuno ‘naspavani’, tako da sada znate i koga možete okriviti kada se osjećate pospanim čak i nakon što ste svom organizmu pružili osam sati sna protekle noći.

Tjelesni sat svake osobe reaguje na rutinu, postaje učinkovitiji kada odlazite u krevet u isto vrijeme svake večeri i budite se u isto vrijeme ujutro. Važnu ulogu u svemu igra i protein koji se zove PER, a koji reguliše ciklus spavanja i budnosti.

Razina proteina raste i pada tokom dana. Vrhunac je navečer, dok je najniži tokom noći. U međuvremenu, niske razine ovog proteina dovesti će do niskog krvnog pritiska, što nas čini da se osjećamo “omamljeno” i spremno za spavanje.

How To Wake Up Without An Alarm Clock - The Sleep Matters Club

Naučnici ističu da ako se pridržavate dosljednog rasporeda spavanja, vaše tijelo će se naučiti prilagoditi i povećati vaše razine PER-a neposredno prije nego što se alarm treba oglasiti.

To povećanje obično se događa oko sat vremena prije nego se alarm oglasi, dok se uporedo oslobađamo hormona stresa.

I dok nam je sada vjerovatno jasnije zašto se budimo prije oglašavanja alarma, onima koji muče muku s tim kako zaspati, možda će poslužiti vojnička metoda spavanja.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button