PolitikaSvijet

Zapadni mediji tvrde da je Lavrov hospitaliziran, Zaharova poručila: Ne vjerujemo šta čitamo
Samit zemalja članica G20 skupine trebao bi početi sutra u Indoneziji, a svjetski lideri već su danas otputovali na ovaj događaj.Ipak, i prije samog početka događaja, pometnju je izazvala situacija sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Naime, indonezijske vlasti, medicinski zvaničnici, ali i brojni zapadni mediji, saopćili su kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prebačen u bolnicu odmah nakon dolaska u Indoneziji. Kao razlog za hospitalizaciju, navedene su srčane tegobe.

Međutim, vrlo brzo, Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije oglasilo se povodom ovih navoda te su saopćili kako se radi o lažima.

Russian Foreign Minister Lavrov and Indian Foreign Minister Jaishankar meet in Moscow

“Nalazim se u Indoneziji sa Lavrovom. Čitamo tekst i ne možemo vjerovati svojim očima. Ispostavilo se da je hospitaliziran. Ovo je naravno, laž. Svjetska ekskluziva”, poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Inače, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku G20 trebao bi “mijenjati” predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je ranije odlučio da neće putovati na sastanak.

Uprkos dolasku ruskog šefa diplomatije, zbog situacije u Ukrajini i ruske agresije, očekuje se kako će ruski zvaničnici samit provesti poprilično diplomatski izolirani od zvaničnika drugih zemalja svijeta koje u ovom trenutku podržavaju Ukrajinu.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button