BiHVijesti

U Zavidovićima 16 porodica useljeno u nove stanove
Kroz implementaciju Regionalnog stambenog programa kojeg realizira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas je u Zavidovićima izvršena primopredaja ključeva za 16 porodica koje dolaze iz socijalno osjetljivih kategorija.

Useljenju korisnika i uručenju ključeva prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović.

-Danas smo posebno sretni, na Dan državnosti naše domovine simbolično trajno zbrinjavamo 16 porodica u potrebi. Vjerujem da će se budući korisnici rado sjećati svakog narednog 25. novembra – kazao je Edin Ramić, ministar u Vladi FBiH.

Zahvalio je i gradskoj upravi na predanom radu i dobroj saradnji.

-Pored Zavidovića, do sada je na području Federacije BiH u okviru Regionalnog stambenog programa izgrađeno je 1017 stambenih jedinica, od čega 704 individualna objekta i 313 stambenih jedinica. Trenutno su aktivna tri podprojekata BiH2, BiH5 i BiH6. Podprojekti BiH 2 i BiH 5 podrazumijevaju izgradnju individualnih stambenih objekata, a BiH 6 izgradnju stambenih jedinica po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja. U toku je izvođenje radova na izgradnji 198 stambenih jedinica i to 37 individualnih stambenih objekata i 162 stambene jedinice, koji se realiziraju na području Grada Čapljine, te općina Ključ, Bosanska Krupa, Kalesija, Kladanj, Odžak, Orašje i Vogošća – kazao je ministar Ramić.

Zgrada je napravljena sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe.

-Kontribucija Grada Zavidovići podrazumijeva dodjelu zemljišta (parcele) za izgradnju višestambenog objekta kao i izdavanje urbanističke saglasnosti, građevinske dozvole, te troškove tehničkog prijema, izdavanje upotrebne dozvole i druge potrebne dokumentacije, te osiguranje sredstava za kompletnu infrastrukturu (priključak na niskonaponsku mrežu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Hvala Ministarstvu i donatorima, a posebno radost dijelimo s porodicama koje od danas imaju mjesto kojeg mogu zvati domom – kazao je gradonačelnik Mujanović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button