TuzlaTuzlanski kanton

Treća noć na XX TKT Fesitvalu – Dani akademskog teatra 2022.
Sinoć je predstavljena Antologija hrvatske drame i Susreti kazališta I-IV priređivača Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića.

Predstavili su je prof. Srđan Vukadinović, teatrolog, Ivana Milosavljević i Damir Altumbabić.

Antologija sadrži objavljene drame hrvatskih autora kao što su Krleža, Marinković, Šnajder, Anočić, Brešan, Filipović i drugi.

Antologija od četiri toma sadrži i pojedine drame koje su po prvi puta objavljene, koje ni sami autori ili pozorišta nemaju. Objašnjenje leži u činjenici da su mnoge predstave nastajale eksperimentom reditelja sa glumcima na probama, tako da su po prvi put, prema snimcima predstava, prekucani i objavljeni u knjizi.

Ovo je druga edicija ovakve tipa. Prošle godine je objavljena Antologija bošnjačke drame dok je za sljedeću godinu najavljena Antologija srpskih dramskih tekstova.

Nakon promocije, publika je imala priliku gledati predstavu „Kraljevi i konjušari“ autora Mire Gavrana, u režiji Ivane Milosavljević, a u izvedbi članova Dramske sekcije KŠC „Sv.Pavao“ Opća gimnazija Tuzla.

Ansambl predstave je svojom energijom i igrom ostavio jak utisak na publiku Teatra Kabare Tuzla, pogotovo što se to radi o srednjoškolcima koji utjelovljuju kompleksne likove i govore o temi koja je naša svakodnevnica.

Teatar Kabare Tuzla je još jednom ugostio jednu izuzetnu ekipu talentovanih ljudi koji možda predstavljaju nove glumačke naraštaje.

Večeras, četvrtog dana festivala gostuje predstava „Zlostavljanje“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Srbije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predstava je rađena po motivima pripovijetke Ive Andrića a igraju: Nataša Ilin, Dragan Đorđević i Stefan Juanin, dok režiju potpisuje Momčilo Miljković.

Riječ reditelja

Svako od nas može da navede bar jedan primer verbalnog ili fizičkog zlostavljanja žena iz svog bliskog okruženja. Upravo iz tog razloga pripovetka „Zlostavljanje“ je aktuelnija nego ikad. Baš zato što nam govori da se od vremena nastanka ove Andrićeve priče skoro ništa nije pomaklo. Danas se možda samo više govori o tome, ali se malo čini kako bi se takva vrsta nasilja sprečila ili kaznila na adekvatan način. Andrić nam i u svojim kratkim pričama potvrđuje koliko je bio ispred svog vremena u svojim shvatanjima i pogledu na svet. A može se reći i da je ispred našeg vremena. Ovom predstavom pokušali smo da naglasimo kako se svuda oko nas dešavaju slične stvari, a mi smo spremni odmah da osuđujemo i presuđujemo iako ne znamo šta se tačno dešava između ta četiri zida.

Informacije o predstavama i rezervacijama možete dobiti na facebook stranici Teatra Kabare Tuzla ili na broj +387 63 900 682.

 XX TKT Fest su podržali: Grad Tuzla, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Vlada Tuzlanskog kantona – Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, Leftor, BuyBook, Cvjećara „Ruža“ Tuzla, Kabil Pekara, RockShop.ba

REPERTOAR

Četvrtak, 01.12.2022. / 19:30

GIDIONOV ČVOR

Autorica: Johnna Adams

Režija: Robert Raponja

Teatar Fort Forno / Osijek / Hrvatska

Petak, 02.12.2022. / 19:30

VIRUS

Autor: Siniša Kovačević

Mentor: Jasmina Čelebić Tanović

Akademija dramskih umjetnosti Tuzla / BiH

Subota, 03.12.2022. / 12:00

Predstava za djecu HOĆU KUĆI

Autorica: Jasminka Petrović

Režija: Enver Hasić

Teatar kabare Tuzla / BiH

Petak, 23.12.2022. / 19:30

Premijera predstave PROBA

Autor: Irfan Horozović

Režija: Damir Altumbabić i Jasmina Čelebić Tanović

Teatar kabare Tuzla / Bosna i Hercegovina

 

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button