PolitikaSvijet

Sunak poziva G20 na koordiniranu akciju protiv globalne ekonomske nestabilnosti
Britanski premijer Rishi Sunak pozvat će Grupu 20 (G20) na koordiniranu akciju u bavljenju međunarodnom ekonomskom nestabilnošću i rastućim životnim trošlovima nakon ruske invazije na Ukrajinu, saopćila je njegova vlada u ponedjeljak.

Sunak će prisustvovati na samitu G20 na indonezijskom otoku Baliju u utorak.

– Svako domaćinstvo na planeti osjeća posljedice Putinovog rata – navodi britanska vlada u saopćenju koje je objavila britanska ambasada u Indoneziji, ukazujući na vrtoglavi rast cijena energenata koji usporava globalni ekonomski rast.

Academy welcomes S20 recommendations for global recovery | Australian Academy of Science

– Svijet se u ovoj godini ponovo okreće G20 kako bi osigurao stabilnost međunarodnih tržišta i ublažio pritisak na najsiromašnije ljude u svijetu – navodi vlada u saopćenju koje je objavljeno nakon što je Sunak doputovao u Indoneziju.

Napetosti između zapadnih ekonomija i Rusije zasjenile su u ovoj odini samit G20, forum prvobitno stvoren da raspravlja o globalnim ekonomskim temama, i spriječile su ministre grupe da objave zajedničko saopćenje.

Britanski premijer iskoristit će samit G20 “kao priliku da osudi Putinov barbarizam i prinudi Rusiju da se suoči s posljedicama ove besmislene kampanje nasilja”, navodi britanska vlada , prenosi Reuters.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button