Big Bang #HerojiGeneracijeKameleon projekti

Mlada humanitarka(19) iz Tuzle stremi ka osnivanju vlastitog udruženja
Radio Kameleon treću godinu zaredom kroz projekat BigBang #herojigeneracije prepoznaje, predstavlja i nagrađuje uspješne mlade ljude. Pogledajte kandidate upoznajte se njihovom pričama i glasajte za njih na OVOM LINKU.

 

 

Možda će Vas zanimati i:

Erna Ibrahimbegović rođena je 29.03.2003. u Tuzli. Osnovnu školu završava u Podorašju, gdje je bila učenica generacije, a nakon toga se odlučila upisati Srednju medicinsku školu u Tuzli. Završila je srednju školu i stekla zvanje medicinska sestra/tehničar. Ova priča tu nije završena, tako da obrazovanje nastavlja na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Svoje iskustvo u nevladinom sektoru počinje upisom u srednju školu. Iste godine se preselila u Tuzlu.
Njena matična organizacija/udruženje je “Ruku na srce”. Bila je volonterka ovog udruženja duže vrijeme, a postala je članica sasvim slučajno, za vrijeme pandemije. Na društvenim mrežama je pronašla post u kome je pisalo da Udruženje “Ruku na srce” ima projekat u kome pruža instruktivnu nastavu iz svih predmeta djeci, što je imalo za cilj da djeci olakša praćenje online nastave. Pronašla je formu za učlanjenje u Udruženje “Ruku na srce”, poslala prijavu u kojoj je navela da je iz Tuzle i da je svjesna da je sjedište Udruženja u Sarajevu, da nije profesorica, ali da je uvijek imala odlične ocjene i da želi biti dio tog projekta. Nije se nadala da će me primiti, ali je njihov odgovor bio pozitivan.
Nakon toga, projekti su se samo nizali, a zahvaljujući podršci kolega, ali i porodice i prijatelja, uspjela je dio akcija donijeti i u Tuzlu, bez obzira na to što Udruženje ovdje i nema mnogo volontera. Trenutno je članica Upravnog odbora u ovom Udruženju. Nakon toga, postaje volonterka u Asocijaciji srednjoškolaca u BiH. Trenutno na poziciji projektnog asistenta u Udruženju građana “Multi”, tako da je uzela učešće u mnogim edukativnim programima koje Udruženje organizuje. U 2022. godini sam uzela i članstvo u organizacionom odboru projekta “Let's do it”. Prethodno je učestvovala u njihovim akcijama, ali ove godine se odlučila okušati i u samoj organizaciji istih. U Srednjoj medicinskoj školi je imala priliku okušati i u worldwide projektu “Innovate Your Dreams”, što je bio i jedan od njenih prvih STEM based projekata.
Kroz svoj volonterski rad u Udruženju “Ruku na srce” imala je saradnju sa mnogim udruženjima, organizacijama i institucijama, ali izdvaja saradnju sa Domom za djecu bez roditeljskog staranja. U jednom, nažalost, kratkom periodu, bila je članica Kluba mladih “Tignum” pod pokroviteljstvom Edukacijskog centra “Nahla”.  Tignum radi na osnaživanju mladih žena, studentica. Kroz Klub mladih “Tignum”imala je priliku volontirati u Merhametu. Raditi na pripremi i podjeli obroka za stanovništvo koje je u stanju socijalne potrebe.
Nedavno je učestvovala na četveromjesečnom projektu pod nazivom “Gamifying EU Realities in BiH: Board Games Paving Ways to Youth Engagement in EU-related Matters in BiH”. Kroz sami projekat imala je priliku upoznati svoje vršnjake iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali isto tako, naučiti mnoge stvari o EU koje do tada nije znala. Pored toga, uspjela je svoje znanje prenijeti i na porodicu i prijatelje nakon što se vratila u Tuzlu. Za  četiri mjeseca su  imali priliku razraditi sopstvenu igru, tako da smo čak i na zabavan način, uspjeli edukovati mlade ljude o EU i procesima unutar EU.

U budućnosti se želi ustvariti kao uspješan ortodont. Nastavit će se baviti aktivizmom i volonterizmom. Također u budućnosti želi osnovati svoje udruženje, humanitarnog tipa, u Tuzli.

Erna Ibrahimbegović je kandidatkinja za priznanje BigBang #herojigeneracije u kategoriji građanski aktivizam.
Za nju glasajte na OVOM LINKU.Jedan komentar na ovaj članak

  1. Svaka cast Erna nemoj ostati na tom samo naprijed I u svemu te podrzavamo.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button