Gdje izaćiIstaknutoTuzlaTuzlanski kanton

Druga noć XX TKT Festivala – Dani akademskog teatra 2022
Publika Teatra kabare Tuzla druge noći XX TKT Fest-a imala je priliku gledati predstavu „Cabaret – koncert za žlice i gitaru“ Teatra Exit i Kazališta Ulysses.

Dva sjajna glumca oduševili su publiku svojim glumačkim kreacijama, dovitljivim, komičnim trenucima, što je publika nagrađivala aplauzom više puta.

Glumci Nikola Nedić i Marko Jovev kazali su kako su pjesme u predstavi nastajale sasvim slučajno, spontano, u autu, na probama, a da su predstavu dramaturški upravo učvrstili njihovi mentori, Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

Već večeras u 18:00h bit će predstavljena Antologija hrvatske drame i Susreti kazališta I-IV priređivača Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića.

A od 19:30h gledamo predstavu „Kraljevi i konjušari“ autora Mire Gavrana, u režiji Ivane Milosavljević, a u izvedbi članova Dramske sekcije KŠC „Sv.Pavao“ Opća gimnazija Tuzla.

U predstavi igraju:

Deni Erdeljac, Doris Kovačević, Imad Hadžijahić, Andrea Kovačević, Emina Pirić, Magdalena Tomić, Anja Šerak, Daria Pavić, Rebeka Antić, Lana Kovačević

Riječ je tragikomediji u kojoj je Gavran opisao kako život tako i političke spletke na dvoru izmišljenog hrvatskog kralja Maruna iz 10. stoljeća i njegov glađu izmučen narod. Također oslikana je i prisutnost dugovječnih vladara i njihovih obitelji koji ne silaze s vlasti. Rečenica: „Svi žele biti kraljevi, a u duši su konjušari“, može korespondirati sa svakim vremenskim razdobljem pa tako i s današnjicom.

Govori o tome kako je narod nerijetko samo marioneta u rukama onih koji se bore za vlast. Takve problematike svjesne su samo dvorske lude, kojima njihov apsurdan pristup takvoj situaciji omogućava biti glasom demokracije i istine, no i njihove ruke na kraju postanu krvave.

Inače predstava je osvajala nagrade na festivalima kao što su Lektirići ex YU fest 2022 i 64. Majskim igrama u Bečeju u Srbiji i na XX Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva, Konjic 2022

Ulaz na oba programska sadržaja je besplatan.

Informacije o ostalim predstavama i rezervacijama možete dobiti na facebook stranici Teatra Kabare Tuzla ili na broj 063900682.

Repertoar

 Utorak, 29.11.2022. / 18:00

Predstavljanje ANTOLOGIJE HRVATSKE DRAME I SUSRETI KAZALIŠTA I- IV,

priređivača Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića

KRALJEVI I KONJUŠARI / 19:30

Autor: Miro Gavran

U režiji: Ivana Milosavljević

Dramska sekcija KŠC Sv. Franjo Opća gimnazija Tuzla / BiH

Ulaz na oba programska sadržaja je slobodan.

 

Srijeda, 30.11.2022. / 19:30

ZLOSTAVLJANJE

Po motivima pripovijetke Ive Andrića

Režija: Momčilo Miljković

Narodno pozorište "Toša Jovanović’’ Zrenjanin / Srbija

Četvrtak, 01.12.2022. / 19:30

GIDIONOV ČVOR

Autorica: Johnna Adams

Režija: Robert Raponja

Teatar Fort Forno / Osijek / Hrvatska

Petak, 02.12.2022. / 19:30

VIRUS

Autor: Siniša Kovačević

Mentor: Jasmina Čelebić Tanović

Akademija dramskih umjetnosti Tuzla / BiH

 Subota, 03.12.2022. / 12:00

Predstava za djecu HOĆU KUĆI

Autorica: Jasminka Petrović

Režija: Enver Hasić

Teatar kabare Tuzla / BiH

Petak, 23.12.2022. / 19:30

Premijera predstave PROBA 

Autor: Irfan Horozović

Režija: Damir Altumbabić i Jasmina Čelebić Tanović

Teatar kabare Tuzla / Bosna i HercegovinaMožda će Vas zanimati i:

Back to top button