Svijet

Boeing radi na novoj tehnologiji: Da li biste mogli podnijeti ovakvo uzlijetanje? /Video/

Testni modelom 777X je predstavljen prošle godine na aero mitingu u Farnboroughu










Na društvenim mrežama pojavio se snimak od kojeg je mnogima, zbog samog gledanja, zastala “knedla u grlu”. Radi se o testnom  vertikalnom uzlijetanju putničkog aviona.

Vertikalno uzlijetanje i slijetanje nije nepoznanica u avijaciji. Radi se o tome da se avionima, prilikom uzlijetanja i slijetanja, daju karakteristike helikoptera. Najpoznatiji vojni avion sa ovom tehnologijom, poznatoj i pod skraćenicom VTOL, je britanski Harrier. Kod ovakvih aviona, prilikom slijetanja i uzlijetanja motori se okrenu, kako bi usmjerili mlaz prema trenutnoj potrebi, dok sama letjelica ostaje u normalnom položaju.

Međutim, na snimku koji se pojavio putnički avion u cijelosti zauzima položaj od skoro 90 stepeni u odnosu na pistu, odnosno skoro u potpunosti se uspravlja i u tom položaju dostiže željenu visinu. To znači da su posada, kao i putnici, u toku uzlijetanja skoro pa u ležećem položaju, u kojem ostaju dok se avion ne isprravi.

Prvi koji su predstavili ovakav vid uzlijetanja bila je kompanija Boeing, sa svojim testnim modelom 777X. On je predstavljen prošle godine na aero mitingu u Farnboroughu, ostavivši prisutne bez daha. Ovaj tekstni let je obavljen bez putnika ili tereta u avionu i u njemu je bila samo posada.

Ovakav način uzlijetanja i slijetanja u avioprevozu bi bio višestruko koristan. On bi, prije svega, omogućio da i veliki avioni, poput onih za prekookeanske letove, mogu koristiti aerodrome sa kraćim pistama. Osim u komercijalne svrhe, odnosno za povećanje broja linija, ova tehnologija bi bila posebno korisna u slučajevima potrebe za prinudnim slijetanjem, u slučaju kvarova na avionima, ili u slučajevima kada nekom od putnika pozli u letjelici i potrebno ga je hitno prebaciti u medicinsku ustanovu. Tada bi i veći avioni mogli sletjeti na najbliži aerodrom, bez obzira na njegovu veličinu, odnosno dužinu piste.

Međutim, pitanje je kako bi obični ljudi, odnosno oni koji ni fizički ni psihički nisu spremni na ovakve “vratolomije”, uopće podnijeli okomito slijetanje i uzlijetanje.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button