BiHVijesti

Osmorka i HDZ danas će i zvanično vezati zastave za naredne četiri godine

Danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti potpisan koalicioni sporazum između HDZ-a i stranaka okupljenih oko takozvane Osmorke koju čine SDP, NiP, NS, SBiH, BHI-FK, PDA, NES i ZnG.

Potpis na sporazum koji bi trebao vrijediti naredne četiri godine, odnosno mandatni period 2022. – 2026., će staviti Dragan Čović i Nermin Nikšić.

Ostali lideri Osmorke, prema planu, neće dodavati svoje potpise na dokument pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”.

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

To znači da će nakon dugo godina SDA “ispasti iz igre” i preći u opozicione klupe. Iako su neki iz Osmorke pravili planove o izbacivanju SNSD-a iz vlasti, to se neće dogoditi. Jedan od lidera Osmorke, Elmedin Konaković (NiP), jučer je kazao kako su “prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a mogući matematički, ali su nonsens”.

To je postalo potpuno jasno nakon sastanka u Mostaru kada su Dragan Čović (HDZ) i Milorad Dodik (SNSD) poručili da jedni bez drugih neće ići u vlast.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button