SvijetVijesti

Kineska policija pojačala prisustvo u gradovima nakon masovnih demonstracija

Veliki kineski gradovi, Peking i Šangaj, u utorak su bili pod oštrim sigurnosnim mjerama nakon skupova širom zemlje koji su pozivali na političke slobode i kraj karantina zbog covida.

Vodstvo zemlje suočava se sa talasom demonstracija kakav nije viđen desetljećima, potaknut bijesom zbog neumoljivih izolacija, kao i duboko ukorijenjenim frustracijama zbog političkog smjera Kine.

Smrtonosni požar prošle sedmice u Urumqiju, glavnom gradu sjeverozapadne kineske regije Xinjiang, bio je katalizator javnog bijesa, a demonstranti su izašli na ulice gradova diljem zemlje tokom vikenda.

Možda će Vas zanimati i:

Demonstranti su rekli da su ograničenja zbog covida kriva za ometanje spasilačkih napora, tvrdnje koje je vlada zanijekala te optužila “sile sa skrivenim motivima” da povezuju požar sa strogim mjerama protiv virusa.

Nekoliko protesta bilo je planirano za ponedjeljak navečer, ali se nisu ostvarili, a novinari AFP-a u Pekingu i Šangaju primijetili su veliku policijsku prisutnost sa stotinama vozila i policajaca na ulicama.

Ljudi koji su sudjelovali na skupovima tokom vikenda rekli su AFP-u u ponedjeljak da su primili telefonske pozive od policije tražeći informacije o njihovom kretanju.

U Šangaju, u blizini mjesta gdje su tokom vikenda protesti hrabro pozivali na ostavku predsjednika Xi Jinpinga, osoblje bara je za AFP reklo da im je naređeno da zatvore u 22:00 zbog “kontrole bolesti”.

Male grupe policajaca stajale su ispred svakog izlaza iz metroa.

Tokom dana novinari AFP-a vidjeli su policajce kako privode četiri osobe, kasnije puštaju jednu, a reporter je izbrojao 12 policijskih automobila unutar 100 metara duž ulice Wulumuqi u Šangaju, centralne tačke nedjeljnog skupa.

“Atmosfera je večeras nervozna. Toliko je policije okolo,” rekao je muškarac u ranim 30-ima za AFP kad je pala večer.

S policijskim automobilima, pješačkim patrolama, mrežom nadzornih kamera i potpomognutim ledenim vjetrom, čini se da su pekinške vlasti u ponedjeljak spriječile nova okupljanja.

U drugim gradovima su održani skupovi. U poluautonomnom Hong Kongu, gdje su 2019. godine izbili masovni demokratske demonstracije deseci su se okupili na Kineskom univerzitetu kako bi oplakivali žrtve požara u Urumqiju.

“Ne skrećite pogled. Ne zaboravite,” uzvikivali su demonstranti.

U Hangzhouu, nešto više od 170 kilometara jugozapadno od Šangaja, u središtu grada vladaju strogi sigurnosni nadzor i sporadični protesti, pokazuju snimke koje kruže društvenim mrežama i koje je djelimično geolocirao AFP.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button