PolitikaSvijet

Kina tvrdi da je izvela američki brod iz Južnog kineskog mora

Kineska vojska saopćila je u utorak da je izvela američki razrač a krstarećim projektilima koji se nelegalno “ušunjao” u vode u blizini otočja Spratly u Južnom kineskom moru, u tvrdnjama koje američka mornarica osporava.

Akcije američke vojske ozbiljno krše kineski suverenitet i sigurnost – izjavio je Tian Junli, portparol Južne vojne komande Narodne oslobodilačke vojske.

Brod o kome je riječ, USS Chancellorsville, razarač s krstarećim raketama, nedavno je plovio kroz Tajvanski moreuz.

Modernized Cruiser Chancellorsville Leaving for New Homeport in Japan - USNI News

Američka mornarica navodi u saopćenju da je kineska objava “lažna”, nazivajući je “posljednjom u dugom nizu akcija kineske vojske na pogrešnom tumačenju zakonitih američkih mornaričkih operacija”.

– USS Chancellorsville (CG 62) obavio je ovaj FONOP u skladu s međunarodnim pravom i potom je nastavio provoditi normalne operacije u vodama u kojima se primjenjuje sloboda plovidbe otvorenim morem – navodi se u američkom saopćenju, pominjući “slobodu navigacijskog djelovanja” po njenom vojnom akronimu.

– Sjedinjene Države brane pravo svake zemlje da obavlja letove, plovidbu i da djeluje tamo gdjegod im međunarodno pravo dopušta – dodaje se u saopćenju.

Kina tvrdi da polaže pravo na skoro kompletno Južno kinesko more, i te vode postale su jedno od brojnih žarišnih tačaka u napetim odnosima između nje i Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države odbacuju ono što nazivaju kineskim nezakonitim teritorijalnim pretenzijama u resursima bogatim vodama.

Američki ratni brodovi prolaze s većom učestalošću kroz Južno kinesko more, u naporu da pokažu da kineske pretenzije nisu validne, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button