BiH

Nelegalno i besplatno plakatiranje za političke stranke u Sarajevu










Političke stranke su tokom predizborne kampanje u septembru i oktobru zloupotrijebile 685 lokacija u sarajevskim općinama za reklamiranje svojih kandidata. Međutim, umjesto novčanih kazni stranke su dobijale pismene opomene.

Komunalna inspekcija Kantona Sarajevo (KUIP) donijela je rješenja protiv 14 političkih stranaka, kojima je naloženo da uklone reklamne plakate. Unatoč tome, neke od njih su nastavile po starom, iznova postavljajući postere svojih kandidata na javnim mjestima koja nisu namijenjena za plakatiranje, navode u KUIP-u.

Inspektori su utvrdili da su Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH najčešće uzurpirale javne prostore. Prva je to učinila na 171, a druga na 151 lokaciji. Slijede Demokratska fronta (DF) sa 85 plakatiranja i Savez za bolju budućnost (SBB) sa 76 plakatiranja na nedozvoljenim lokacijama. Na listi stranaka koji su dobile opomene zbog nelegalnog plakatiranja nalaze se i BPS, Stranka za BiH, SDU, Građanski savez, Prva stranka, Prva nezavisna lista, LDS, BOSS, Savez za Stari Grad.

Stranke su najčešće uzurpirale javne prostore na područjima općina Stari Grad, Novi Grad, Ilidža, te Novo Sarajevo.

Zakon o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo (KS) propisuje kazne od 1.000 do 6.000 konvertibilnih maraka (KM) za pravna lica, te do 700 KM za fizička lica, dok su za nepoštivanje rješenja inspektora predviđene kazne od 20.000 KM za pravna lica i 2.000 za odgovorno lice, kaže Edina Koluh, glavna inspektorica u KUIP-u.

U kantonalnoj inspekciji objašnjavaju da su oni postupali samo po Zakonu o inspekcijskom nadzoru KS koji propisuje donošenje rješenja koja imaju formu opomene. Naime, neposredno nakon okončanja kontrola prestao je važiti Zakon o komunalnoj čistoći, pa inspektori nisu imali ovlaštenja za vođenje upravnih postupaka niti su mogli poduzimati upravne mjere koje uključuju izricanje novčanih kazni, navode u KUIP-u.

Protiv SDP-a je podnijeto 13 rješenja. Sekretar ove partije Vedad Hajdarević kaže da je bilo slučajeva nelegalnog plakatiranja i da su plakati uklonjeni, ali da do sada nije bilo kazni.

SDA, SBB i DF nisu odgovorili na upite novinara o nelegalnom plakatiranju tokom izborne kampanje.

Stubovi javne rasvjete na poklon

Stranke su, uz ostalo, plakate neovlašteno postavljali i na stubovima javne rasvjete. Nakon provođenja javnih natječaja za najam Vlada KS stubove dodjeljuje firmama koje se bave oglašavanjem uz novčanu naknadu. Na području KS nalazi se 760 stubova javne rasvjete predviđenih za oglašavanje.
Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS je stubove javne rasvjete u pojedinim općinama dalo na korištenje sarajevskim marketinškim firmama „Samas“ i „Metromedia“, ali su ugovori o korištenju potpisani u vrijeme izborne kampanje.

Ugovor sa firmom „Samas“ potpisan je polovinom septembra. Firma raspolaže sa 193 stuba u općini Novo Sarajevo. Za najam stubova dužna je u budžet plaćati mjesečnu naknadu od 12 maraka po stubu.
Direktor firme Adel Nikšić je rekao da nisu naplatili ništa političkim strankama.

„Nisam ja imao taj posao niti sam imao šta da naplatim kada nisam ni prodavao ništa. Okviri za oglašavanje na stubovima nisu bili postavljeni“, kaže Nikšić.

„Metromedia“ je dobila pravo na postavljanje reklamnih panoa na 91 stubu javne rasvjete u općini Stari Grad, te na 97 stubova u općini Ilidža.

Admir Ahmetović, direktor ove firme, kaže da po ugovoru cijena jednog stuba za općinu Stari Grad iznosi 26,30 KM, a za općinu Ilidža je 14,50 maraka za mjesečno oglašavanje. Plakatiranje nisu naplaćivali strankama. „Nismo mogli tražiti intervenciju Inspekcije, jer su nam stubovi dodijeljeni u toku predizborne kampanje“, kaže Ahmetović.

Čekajući da stranački plakati budu uklonjeni, „Metromedia2 je tek sada počela sa plakatiranjem koje će biti unovčeno.

Kako saznajemo iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS trenutno ne postoje korisnici prava korištenja stubova javne rasvjete za općine Centar, Novi Grad, Hadžići i Trnovo.

(Autori su stažisti u Centru za istraživačko novinarstvo u Sarajevu, u okviru programa Media Centra „Slobodni glasovi: promicanje slobode izražavanja i slobode medija u BiH“.)



Back to top button