Valter TuzlanskiVijesti

Varhelyi: EU jeste otvorena za BiH, ali očekujemo rezultate što prije

Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa komesarom Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varhelyijem upućena je poruka da je evropski put fokus vlasti u narednom četverogodišnjem mandatu.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH kazala je da je Varhelyija informisala o toku uspostave vlasti u BiH.

“RS će u narednih 10 dana imati konstituisanu Vladu RS, a u FBiH u narednih nekoliko sedmica, to su naša nadanja i za nivo BiH”, objasnila je Cvijanović.

Također je dodala da oni kao Predsjedništvo rade ono što je u njihovoj moći i ustavnoj poziciji na putu evropskih integracija.

Za Denisa Bećirovića vrijeme je da se stvari pokrenu na evropskom putu, što prema njegovim riječima, nije bio slučaj sa vlasti na odlasku.

“Vrijeme je da napravimo pozitivan preokret”, istakao je Bećirović.

Također, prema Bećiroviću sastanak je bio ohrabrujući i kandidatski status BiH u decembru bi bio flno ohrabrenje.

“Neće se EU prilagođavati standardima i kriterijima BiH već mi da se prilagođavamo standardima i kriterijima EU”, istakao je Bećirović.

Komesar je konstatovao da su Opći izbori bili uspješni. Napomenuo je da je Evropska komisija nedavno preporučila Evropskom vijeću da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje te da je u Bosnu i Hercegovinu došao kako bi razgovarao o tome kako da se to i ostvari.

“Dodjeljivanje tog statusa je odluka koju donose naše zemlje, zemlje EU. Riječ je o jednoj ponudi, ponudi za sve u ovoj zemlji, jer to radimo za ljude u Bosni i Hercegovini. Mislim da smo u svemu ovom itekako transparentni, da je naša preporuka jasna da se sada bez odlaganja dodijeli kandidatski status. To je preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. EU put jeste otvoren, ali se očekuju rezultati i očekujemo da se ostvaruje bez daljih odlaganja. Na političarima je da to postane stvarnost”, naglasio je Varhelyi.

Kako je kazao, žele vidjeti jasne i opipljive rezutate o kojima mogu izvijestiti Evropsko vijeće.

“Nadam se da ćemo do tada imati pozitivnu odluku i da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status. Potrebno je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u starom sazivu usvoji sve mjere kojima će omogućiti iskorak ka EU”, dodaje.

Smatra da je novi mandat vlasti prilika da se posveti ka realizaciji 14 prioriteta, uslova iz mišljenja Evropske komisije. Varhelyi je ocijenio da trenutno postoji ubrzan put ka ispunjavaju tih zahtjeva.

“Vidimo pozitivne pomake od davanja prijedloga za kandidatski status. U proteklih šest sedmica se dešavaju brže nego ikada ranije. Imamo velika očekivanja i inače se ne bismo ni sami angažovali. Spremni smo da pomognemo”, istakao je.

Naveo je da su “uvijek potrebne dobre vijesti iz Sarajeva, a sada više nego ikada prije”.

Izvor: AGENCIJEKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button