SvijetZanimljivosti i zabava

U Europi postoji grad koji se nalazi u dvije države. Nije uvijek tako bilo

Na južnoj granici Estonije i sjevernoj granici Latvije nalazi se grad ValgaValka. Nekad jedno mjesto, od 1920. godine bilo je podijeljeno na dva. Danas se nalazi u dvije države. Zapisi o njegovom postojanju sežu u 13. stoljeće.

U prošlosti su gradovi bili jedno naselje, poznato pod njemačkim imenom Walk. Nakon Estonskog rata za neovisnost grad je podijeljen na dva dijela jer su obje strane imale teritorijalna prava na njega. Čarolija Schengena ponovno je ujedinila gradove.

Zajednički slogan: Jedan grad, dvije države

Iako je ValgaValka jedan grad, istovremeno nije, mada obje strane imaju zajedničku historiju. Stanovnici su dugo bili razdvojeni jedni od drugih, a to je bila posljedica perioda u kojem je grad bio razdvojen granicom.

Međutim, 2005. godine Valga i Valka uspostavili su suradnju, i to u oblastima obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva, životne sredine i turizma. Imaju čak i zajednički, simboličan slogan: “Jedan grad, dvije države.” Slogan je svečano kreiran povodom proslave 420. rođendana ValgaValke.

Raznim događajima pokušavaju se “probiti granice” u svijesti ljudi

Cilj je da oba grada budu priznata kao jedan, bez obzira na to koje su nacionalnosti stanovnici i žive li južno ili sjeverno od estonsko-latvijske granice. Posljednjih godina provodi se nekoliko projekata kojima se pokušava ojačati odnos dva grada.

Tako npr. Valga i Valka razvijaju zajedničko središnje područje pod nazivom ValgaValka Twin Town Center. Glavni cilj projekta je stvaranje atraktivnog, ugodnog i jedinstvenog zajedničkog javnog prostora. Osim toga, tu je i pješačka staza uz rijeku Pedeli, koju koriste stanovnici obje strane.

Organiziranjem različitih događaja, zajedničkih sajmova, tržnica za lokalno stanovništvo i zajedničkim proslavljanjem jubileja nastoje “probiti” granice u svijesti ljudi i promovirati zajednička ulaganja i suradnju.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button