Svijet

Proruska admistracija negira da ruske snage planiraju napustiti Zaporožje

Nuklearna elektrana Zaporožje ostat će pod ruskom kontrolom, saopćila je proruska administracija okupiranog grada Energodara u ponedjeljak, nakon što je visoki ukrajinski zvaničnik sugerirao da se ruske snage pripremaju da napuste regiju.

Mediji aktivno šire laži da Rusija navodno planira da se povuče iz Energodara i da napusti nuklearnu elektranu. Ta informacija nije tačna – navodi proruska administracija na aplikaciji poruka Telegram.

Možda će Vas zanimati i:

Čelnik ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju saopćio je u nedjelju kako postoje nagovještaji da bi se ruske snage mogle pripremiti da napuste golemi kompleks nuklearne elektrane Zaporožje koju su osvojile u martu, kratko nakon invazije koju su pokrenule.

Ukraine nuclear plant has lost final external power link, UN watchdog says | PBS NewsHour

Generalni štab Ukrajinskih oružanih snaga saopćio je u ponedjeljak da su ukrajinske snage krajem prošle sedmice uništile šest jedinica ruske vojne opreme i da je tridesetak ruskih vojnika ranjeno u borbama oko Energodara.

Reuters nije bio odmah u stanju da potvrdi te izvještaje.

Brojni radnici nuklearne elektrane Zaporožje žive u obližnjem gradu Energodaru koji je pod ruskom okupacijom od prvih dana invazije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u septembru je potvrdio aneksiju ukrajinskih rtegija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, u kojima njegove snage drže djelimičnu kontrolu, u potezu koji su osudili Kijev i njegovi zapadni saveznici kao nelegalan.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button