Zanimljivosti i zabava

Pravilo od pet sekundi za hranu: Istina ili mit?Naučnik za hranu, Paul Dawson rekao je da će hrana koja padne na pod uvijek skupiti neku vrstu bakterija.

Sljedeći put kad vam ispadne komad hrane na tlo, a vi otpuhnete kosu i prašinu i pomislite na pravilo pet sekundi, možda biste željeli ponovno razmisliti o stavljanju te hrane u usta. Iako vam pravilo od pet sekundi daje dopuštenje da jedete hranu nakon što je bila na tlu manje od pet sekundi, to je uglavnom mit, piše Lifesavvy.

Naučnik za hranu, Paul Dawson rekao je da će hrana koja padne na pod uvijek skupiti neku vrstu bakterija, a da količina ovisi o tome koliko je pod čist, ne o tome koliko dugo hrana tamo stoji. I iako se sve površine razlikuju po čistoći, nije sva hrana sigurna za jelo nakon što padne. Na primjer, vlažna kriška voća je podložnija skupljanju bakterija nego suha hrana.

The Five-Second Rule – Beata Science Art

Ako pojedete hranu koja je pala na pod, neće vam nužno naštetiti. Sve ovisi o površini (i vrstama mikroorganizama na toj površini) kao i o zdravlju osobe koja jede ispuštenu hranu. Prema Healthlineu, moguće bolesti koje se prenose hranom mogu se dobiti ako je hrana bila u doticaju s podom.

Komplikacije uključuju trovanje hranom, salmonelu, norovirus i infekciju stafilokokom. Iako ste sigurni i zdravi, ne želite li biti oprezni oko ovoga? Dakle, ako imate tendenciju da često ispuštate hranu na pod, najbolja stvar koju možete učiniti je održavati te podove blistavo čistima ili možda skuhati malo više, za slučaj da vam dio ispadne.Izvor
vecernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button