BiH

Brojni zvaničnici položili cvijeće ispred Vječne vatre u Sarajevu povodom Dana državnosti BiH

Polaganje cvijeća na Spomen-obilježje Vječna vatra danas je u Sarajevu nastavljen program obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Kao i prethodnih godina, polaganju cvijeća ispred Vječne vatre prisustvovao je veliki broj zvaničnika, uključujući i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića.

Cvijeće ispred Vječne vatre položio je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, delegacija Grada Sarajeva, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kao i delegacija Vlade Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom te predstavnici SABNOR-a.

Foto:Klix.ba
Foto:Klix.ba

Povodom Dana državnosti cvijeće će biti položeno na mezarju Kovači. Obilježavanje ovog praznika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je počelo na brdu Hum isticanjem zastave na jarbolu i intoniranjem himne.

Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska”, već “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button