Lifestyle

BiH u rangu s Afrikom po broju oboljelih od morbila u ovoj godini













Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je kako je napravljen korak unazad kada je riječ o naporima u borbi protiv morbila. Prema objavljenim podacima, Bosna i Hercegovina se po broju oboljelih u ovoj godinu našla u rangu s afričkim zemljama.

Zavodi za javno zdravstvo i zdravstvene institucije u BiH pripremaju se na novi val zbog predstojeće sezone gripe i virusa, kada se i poveća broj oboljelih od morbila. U prošloj godini na području BiH registrovano je više od 1.400 oboljelih.

U Federaciji, ali i nekim dijelovima Republike Srpske, bila je proglašena i epidemija morbila. Samo na području FBiH do sada je zabilježen 1.331 slučaj oboljelih od morbila, a dva su smrtna slučaja.

Možda će Vas zanimati i:
Među oboljelim od morbila 64 posto slučajeva bile su osobe mlađe od 10 godina. Iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su nam da je, s obzirom na vakcinalni status, 99 posto oboljelih bilo nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano. Slučajevi morbila registrovani su u svim kantonima Federacije BiH, najviše u Kantonu Sarajevo (65 posto) i Srednjobosanskom kantonu (22 posto).
“Prema istraživanju koje je proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, roditelji kao razloge za nevakcinisanje navode zabrinutost u vezi sa sigurnošću vakcinacije, percepciju o kvalitetu određenih vakcina, nepovjerenje u zdravstveni sistem i sistem uopće. Većina ovih zabrinutosti se bazira na informacijama dobijenim putem medija i interneta. Pojedini roditelji navode priče prijatelja ili poznanika o neželjenim događajima koje dovode u vezu s vakcinacijom, navode se slučajevi autizma… Kao razloge za neredovitu vakcinaciju djece roditelji navode i radno vrijeme domova zdravlja i vrijeme predviđeno za vakcinaciju, zaposleni roditelji navode i vlastitu neorganizaciju, kao i stalnu promjenu pedijatara i stanja koja se često pogrešno smatraju kontraindikacijama”, kazali su iz ove službe.
U RS-u je prošle godine registrovano 80 pacijenata, a od početka do danas ove godine 68 oboljelih od morbila. Kao i na području FBiH, oboljeli pacijenti su većinom bili nevakcinisani ili nepoznatnog vakcinalnog statusa. Najviše oboljelih je bilo na području Istočnog Sarajeva i Pala.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 5. novembra ove godine u 187 zemalja članica prijavljeno je više od 413 hiljada oboljelih. Najgora situacija je u Kongu gdje je zabilježeno više od 250 hiljada sumnjivih slučajeva i više od 5.000 smrtnih slučajeva povezanih s morbilama. Novi slučajevi se bilježe i u drugim afričkim zemljama iz sedmice u sedmicu.

Bosna i Hercegovina se po broju oboljelih našla “rame uz rame” s afričkim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom, Kazahstanom, Indijom te pojedinim zemljama Latinske Amerike u kojima je zabilježeno 50 slučajeva na milion stanovnika.

Svjetska zdravstvena organizacija apelovala je na sve države da osiguraju visok stepen vakcinacije protiv morbila, da ponude vakcinaciju osobama koje nemaju dokaz o imunizaciji, jačaju epidemiološki nadzor za slučajeve temperature s osipom kako bi spriječili epidemiju, osiguraju da se svi uzorci krvi osoba za koje se sumnja da su zaražene analiziraju u roku od pet dana, budu spremne za brzi odgovor na uvezene slučajeve morbila kako bi spriječili širenje, prepoznaju komplikacije na vrijeme i ponude adekvatan tretman kako bi spriječili smrtne slučajeve te da djeci s ospicama u ishranu uvrste A vitamin kako bi smanjili komplikacije i smrtnost. Naglašavaju kako je potrebno osigurati i to da medicinsko osoblje bude vakcinisano.

Zavod za javno zdravstvo FBiH provodio je mjere intervencije za poboljšanje obuhvata imunizacijom, među kojima je podjela informaciono-edukativnih materijala za roditelje, razvoj aplikacije za mobitel s osnovnim informacijama o vakcinama i vakcinaciji, kao i mogućnosti za redovno vođenje kalendara imunizacije djeteta i sistema za podsjećanje na vakcinaciju.

“U prošloj godini realizovani su i treninzi za zdravstvene radnike o neposrednoj komunikaciji o imunizaciji, koje je prošlo 220 učesnika, kao i priprema i štampanje Priručnika o imunizaciji, koje je kreiralo Evropsko društvo za pedijatrijske infektivne bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija. Također, web stranica ZZZ FBiH dio je Mreže o sigurnosti cjepiva (Vaccine Safety Net) kojom Svjetska zdravstvena organizacija pokušava uspostaviti standarde za kvalitet informacija o zdravstvenim pitanjima, odnosno informacija o vakcinama. Koristi vakcinacije, sigurnost i učinkovitost su dokazani i podržani naukom, ali je potrebno u kontinuitetu raditi na njihovoj učinkovitoj komunikaciji i razumijevanju, i svi koji u tome učestvuju imaju važnu ulogu”, kazali su iz Službe za epidemiologiju ZZZ FBiH.
Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button