U fokusu

Dragan Čović i Jelka Milićević stigli na sastanak: Novi pregovori o Aluminiju













Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević stigli su jutros na sastanak predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Na sastanku će se nastaviti razgovori o sudbini radnika tvornice koja je ugašena u prvim minutama srijede.

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija d.d. Mostar traži od svih vlasnika Društva da ispitaju finansijske tokove u Aluminiju i primjereno kazne sve one koji su, kako se navodi, radili nezakonite radnje i koji su svojim nemarnim i nesposobnim radom ugrozili egzistenciju djelatnika i njihovih porodica.

Sindikat Aluminija u saopćenju navodi kako je javnosti u Federaciji BiH više puta ukazivano na “mutne poslove” koji se odvijaju unutar društva te o potpisivanju loših, štetnih ugovora, a koje su provodile uprave te kompanije sa svojim mentorima koji su ih nagrađivali astronomski visokim primanjima.

– Svi su dolazili kao spasitelji na te funkcije gdje su obmanjivali javnost i najavljivali bolje dane za Aluminij rješavanjem ključnog pitanja opskrbe električne energije po ekonomsko prihvatljivim uvjetima pa sve do revidiranja svih loših zatečenih ugovora da bi na kraju taj ceh zbog lošeg i nesavjesnog upravljanja tih nesposobnih kadrova, koji su sebe nazivali menadžerima visoke klase, te nedovoljne brige samih vlasnika, djelatnici Aluminija, njih 900, ostalo na ulici bez bilo kakvih primanja. Tražimo da vlasnici s nadležnim institucijama što hitnije krenu u procesuiranje svih odgovornih osoba koje su činile upravljačka tijela Aluminija od početka njegove dubioze, navodi se u saopćenju.

Ovo nije prvi sastanak predstavnika Aluminija s Čovićem. Jedan je održan prije četiri dana nakon kojeg je Predsjednik Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija izjavio da će se svim radnicima uplatiti penziono i zdravstveno osiguranje i da imaju obećanje da će se proizvodnja ipak nastaviti.

Čovićeva prošla posjeta Aluminiju je, podsjetimo, neslavno završila, odakle su ga radnici ovog preduzeća ispratili uvredama i psovkama.

Izvor: Oslobođenje.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button