BiH

Znakovni jezik u Abakusu kao podrška drugarima s posebnim potrebama (VIDEO)










Svako dijete je neponovljiva individua koja sa sobom nosi mnoštvo potencijala i resursa kolje treba potaknuti radi same individue, ali i društva koje se razvija na osnovu resursa pojedinca. Smatramo da svaka individua posjeduje te potencijale i resurse bez obzira da li ima poteškoće u razvoju ili određene posebne potrebe.

Inkluzija djece sa posebnim potrebama u redovan rad vrtića odnosi se na djecu sa blažim oblicima slušnih i vidnih oštećenja, sa govornim poteškoćama, sa lakšim poremećajima psihomotorike i sl. Djeca sa težim oblicima poteškoća se uključuju u drugačiju organizaciju odgojno-obrazovnog rada u centrima, zavodima, organizacijama koje imaju razvijene programe edukacije i rehabilitacije za djecu predškolskog uzrasta. Broj djece s posebnim potrebama uključen u redovne grupe u predškolskim ustanovama širom BiH je zanemariv.

Možda će Vas zanimati i:

Privatna predškolska ustanova „Abakus“ Zenica od osnivanja već cijelu deceniju otvara svoja vrata djeci sa posebnim potrebama omogućavanjem upisa po nekoliko djece sa posebnim potrebama u svaku odgojnu grupu. Za djecu kojoj je potreban asistent u odgojno-obrazovnom procesu kako bi dijete maksimalno napredovalo, angažuje i asistente odgovarajućeg profila u dogovoru sa roditeljiima.

S ciljem upućivanja podrške našim drugarima i djeci sa posebnim potrebama širom svijeta polaznici produženog boravka su sa učiteljicom Nezirom Popaja i pedagogicom Mubinom Karić naučili znakovni jezik i prezentirali svoja znanja na kulturno-javnim manifestacijama vrtića „Abakus“.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button