Svijet

Objavljeni snimci iz aviona prije samog pada u Rusiji (VIDEO)




Ruska državna televizija emitovala je posljednje riječi koje su izmijenili piloti putničkog aviona kompanije FlyDubai koji se u subotu 19. marta srušio kod ruskog grada Rostova na Donu.

U ovoj tragičnoj nesreći smrtno su stradale sve 62 osobe koje su bile na letu, a preliminarna istraga uzrok je tražila u greški pilota.

Ruska je televizija u petak kasno navečer objavila da su došli do transkripta posljednjih riječi koje su izmijenili piloti, samo koju minutu prije nego što jeBoeing 737 udario u zemlju, i to preko izvora člana istražiteljskog tima koji ima pristup audio zapisima iz aviona.

Avion na letu iz Dubaija promašio je pistu pri drugom pokušaju slijetanja, a na dosadašnjim snimkama mogla se vidjeti vatrena kugla koja se stvorila nakon što je, kako se čini, letjelica krilom zahvatila tlo nekoliko stotina metara od piste. O uzrocima pada se i dalje nagađa, no i dalje je izvjesno da se radilo o snažnom vjetru, kiši, snijegu i slaboj vidljivosti. Spominju se i olujni udari vjetra od gotovo 100 kilometara na sat.

https://www.youtube.com/watch?v=1WFlnOoLwbE

 

Transkript otkriva da je pilot izgubio kontrolu nad avionom neposredno nakon što je isključio autopilota.

“Ne brini”, ponovio je pilot nekoliko puta da bi nekoliko sekundi kasnije zavikao: “Ne radi to!” Posljednje riječi uključuju neprestano ponavljanje: “Podigni ga!”

U posljednjih šest sekundi pada u aviona mogu se čuti samo “krikovi”, rekao je izvor za televiziju.

Ruska televizija navodi izjave stručnjaka, naglašavajući pritom da nije u pitanju službeno objašnjenje, koji kažu da je pilot slučajno uključio stabilizaciju krila dok je pokušavao ispraviti avion. Aktivacijom stabilizacije “avion gotovo ne reagira na naredbe pilotske kontrolne ploče”, prenosi AFP .

 

 

“Piloti očito nisu bili svjesni da za nagli pad treba kriviti stabilizator”, rekli su i dodali da je pilot to mogao aktivirati i slučajno zbog “hroničnog umora”.

Drugi razlog mogao je biti tehnički problem na automatskim sustavima aviona.

Inače, dan nakon pada aviona, objavljen je i snimak komunikacije posade s kontrolom leta, koju su zabilježili uređaji u kontrolnom tornju, no na tom snimku nije se čulo mnogo detalja izvan rutinske razmjene rečenica.

Izvor: jutarnji list



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button