Vijesti

Makedonci danas na referendumu: Odlučuju o novom imenu države










Građani Republike Makedonije danas će izaćina referendum koji bi mogao biti prvi veliki korak u trajnom rješenju dugogodišnjeg spora između Skoplja i Atine o imenu te bivše jugoslovenske republike.

Od građana se očekuje da odgovore na pitanje “Da li ste za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Makedonije i Grčke”.

Organiziranje referenduma uslijedilo je nakon što su grčki i makedonski premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev postigli, kako su brojni analitičari nazvali, historijski dogovor o imenu Makedonije, koja bi se trebala zvati Sjeverna Makedonija, a prema postignutom Sporazumu Makedonija zadržava identitet i jezik.

Tim sporazumom, rečeno je u junu kada je sporazum postignut, riješile bi se dugogodišnje napetosti između dviju zemalja, ali osim pozitivnog ishoda referenduma Zaev će morati osigurati dvotrećinsku većinu za izmjenu Ustava u makedonskom parlamentu (Sobranje).

Spor među državama traje 27 godina, a posljednjih deset Makedonija je u “čekaonici” za nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, te je postizanje dogovora ocijenjeno kao dobar primjer u regiji da se i za teška politička pitanja može postići kompromis.

Radio Sarajevo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button