SportTuzlanski kantonZanimljivosti i zabava

Azmir Husić: Jedini izlaz i spas za Slobodu zove se Azmir HusićUtakmicama 20. kola spustila se zavjesa na prvi dio sezone M Tel Premijer lige BiH.  Posebno je turoban prvi dio sezone bio za ekipu tuzlanske Slobode.

I pored velikih očekivanja i nekoliko iskusnih pojačanja koja su ove sezone stigla u F.K. Sloboda, tuzlanski klub na pauzu je otišao sa pretposljednjeg 11. mjesta.

Možda će Vas zanimati i:

Pomalo već umorni navijači tuzlanskog tima ponovo su razočarani još jednom sezonom u kojoj će njihova ekipa do kraja sezone očito voditi bitku za opstanak.

article image
Foto: Sloboda

U Tuzli su odavno navikli da je zimska pauza često bila sudbonosna za klub, a mnoge velike promjene dešavale su se upravo u periodu od decembra do februara, od sudbonosnih Skupština, promjene upravnih odbora, velikih pojačanja, novih trenerskih imena…Prema informacijama do kojih je došao naš portal, u narednom periodu mogle bi se desiti velike promjene u Slobodi.

Naime, Azmir Husić bi se mogao vratiti na čelo F.K. Sloboda, o čemu će se više znati nakon odlaska na zimsku pauzu.

Sloboda je posljednji put evropske utakmice igrala upravo dok je Husić bio predsjednik. U to vrijeme, tuzlanski klub je bio hit prvenstva, vodio je borbu za trofeje, a nakon razmirica i nesuglasica unutar kluba, Husić je odlučio podići sidro te svoj fudbalski put nastavio sa Slogom iz Simin Hana koji će kasnije postati Tuzla City. Uspio je Husić sa Cityem izboriti i Evropu, ali do sada, više od toga nije moglo. Ni Tuzla Cityu ove sezone ne cvjetaju ruže,  nalaze se na 8. poziciji Premijer lige, što je daleko od borbe za vrh gdje smo „plave“ navikli gledati u proteklih nekoliko sezona. Ekipa je u velikoj rezultatkoj krizi, a ni u samom timu nema mnogo provjerenih fudbalskih imena, kao što je bio slučaj proteklih sezona.

Foto: Sloboda

Sloboda je sa druge strane nakon odlaska Husića godinama dobijala značajnu finansijsku podršku od strane Grada Tuzle, u jednoj sezoni radilo se o iznosu od čak 1.800.000. KM, imala je Sloboda onu podršku koju je Husić svojevremeno tražio od grada ali je nije dobio za vrijeme svog mandata u tuzlanskom klubu. Međutim, i pored izdašnih sredstava iz budžeta koji se sada kreće oko milion KM godišnje, što nema niti jedan drugi klub u Premijer ligi BiH, Sloboda se iz sezone u sezonu bori za opstanak.

Uprava tuzlanskog kluba najviše se oslanja upravo na trošenje budžetskih sredstava, bez mnogo dodatnih prihoda od ostalih sponzora, nedovoljno da bi se klub borio za najviše trofeje. U Slobodi ali i u gradskoj upravi stoga su svjesni da je klubu potreban ozbiljan investitor.

Privatizacija nemoguća bez Husićevog odobrenja?

Po odlasku Azmira Husića iz kluba, sada već bivši gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je sa svojim saradnicima tražio stabilan model po kome će funkcionisati tuzlanski klub, jer je upravo F.K. Sloboda za vrijeme 22-godišnjeg mandata Imamovićevog mandata ostala kao problem koji se nije riješio.

Navodno se razgovaralo i i pronalasku novog investitora, zagovara se prema našim saznanjima model po kojem posluju Osijek ili Rijeka u susjednoj Hrvatskoj ili F.K. Sarajevo, međutim i tom slučaju glavna sprega je ponovo – Azmir Husić. Naime, Husić ima aktivnu pozajmicu od skoro milion KM prema F.K. Sloboda. Po odlasku sa predsjedničke pozicije, javno je kazao kako nikada neće potraživati svoj novac osim u slučaju ako klub postane privatni. Takva situacija u startu bi odbila svakog potencijalnog investitora jer bi najprije morao isplatiti Husića.

article image
Foto: Sloboda

Slijedom informacija o mogućoj promjeni upravljačkog modela F.K. Sloboda, te eventualnoj „blokadi“ od strane bivšeg predsjednika, kontaktirali smo samog Husića koji nam je kazao sljedeće:

  • Ma kakva pozajmica, ja sam davno rekao kako sam taj novac Slobodi halalio. To je bio jedan lijep period u kome smo za kratko vrijeme postigli veliki uspjeh i ja uopće ne potražujem taj novac. Davno sam kazao a i sada ću, kako se kod nas kaže halal olsun od mene za Slobodu –kaže Husić te dodaje:
  • Ja sam rekao i stojim pri tome da neću potraživati novac u slučaju da bilo ko uđe u klub. Jedino u slučaju kada bi neki stranac u potpunosti privatizovao klub, tada bi razgovarali, ovako me ne zanima taj novac.

Na naše pitanje da ukoliko dođe do promjene u samoj strukturi, odnosno promjeni upravljačkog modela tuzlanskog kluba, da li je upravo on spreman biti novi investitor za Slobodu, Husić je kazao:

  • Jedini spas i izlaz za Slobodu zove se Azmir Husić! Sloboda je poseban i drugačiji klub od svih ostalih u Premijer ligi. Nije Sloboda Sarajevo niti Željezničar, niti je Sloboda Zrinjski ili Borac, to su klubovi malo drugačije organizovani. Nema Sloboda političku podršku kao što je imaju neki klubovi u ligi, i to oni koji malo bolje poznaju dešavanja u našoj ligi, znaju o čemu govorim.

Zanimalo nas je da li to definitivno znači da bi se vratio u F.K. Sloboda.

  • Mislim da sam dovoljno rekao kada kažem da je za Slobodu jedini izlaz Azmir Husić, kaže nekada prvi čovjek „crveno-crnih“ te dodaje:

Ako želimo spasiti prije svega Slobodu i napraviti jedan ozbiljan i jak klub, onda sam spreman vratiti se, ali ovaj put na drugačiji način. Ne želim da to bude kao prošli put kada sam imao razne opstrukcije u radu i vođenju kluba. Ovaj put to mora biti drugačije, preuzeo bih klub ali bez uplitanja sa strane, trebamo odrediti jasno kako i na koji način če klub funkcionisati, – kazao je za Sportske.ba Azmir Husić.

Fudbalska zima u „Rudarskoj 2“ očito će biti toplija nego što se očekivalo…Izvor
sportske.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button