BiHVijestiZanimljivosti i zabava

Na današnji dan prije 27 godina parafiran Dejtonski mirovni sporazumDejtonski mirovni sporazum parafiran je na današnji dan prije 27 godina, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznat  kao Dejtonski mirovni sporazum, pravni je akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, da bi se zvanično prekinuo rat u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995. Sporazum se naročito bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine.

Konferencija je trajala od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine.

Iz Arhiva nestali brojni važni dokumenti: Čiju verziju Dejtonskog sporazuma su pronašli policajci?! | RTV TK | Najbliži Vama!

Glavni učesnici su bili bh. predsjednik Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je zvanično potpisan 14. decembra 1995. godine u Elizejskoj palači u Parizu.

U bh. entitetu RS danas je neradni dan jer se obilježava Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznatog kao Daytonski mirovni sporazum.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button