SvijetZanimljivosti i zabava

Lokal besplatno hrani siromašne: “Ne mogu dati skupi odrezak, ali mogu topli obrok”Dok rastuće cijene hrane, struje i plina ugrožavaju stanovnike Španjolske, jedan mali lokal na jugu zemlje besplatno poslužuje hranu nezaposlenim osobama bez novčanih primanja, izvijestila je novinska agencija EFE.

Bar Publica nalazi se u mjestu Mojacar gdje živi 6300 stanovnika. “Najbolji način kako utjecati na ljude da budu solidarni, jest vlastitim primjerom”, kaže kuhar Carlos Rodriguez. Taj Argentinac, koji je prije 20 godina došao u Španjolsku, upravlja lokalom posljednjih šest godina s partnericom Monicom Escobar.

“Mi ne vjerujemo u profit. Vjerujemo u solidarnost, što je bitno drugačije”, dodaje. Andaluzija, najmnogoljudnija španjolska pokrajina u kojoj se nalazi Mojacar, tradicionalno je siromašniji dio Španjolske kojim se prostiru plantaže maslina.

“Sramotu treba osjećati društvo”

U Baru Publica, među španjolskim republikanskim zastavama, portretima revolucionara Che Guevare i Fidela Castra, nalazi se natpis s ponudom besplatnog jela. “Htjeli bismo da uvidiš kako je drugačiji svijet moguć. Mi smo počeli s ovim lokalom”, piše na šanku.

Lokal, specijaliziran za jela s mesom, posebno teletinom, ljudima bez novca nudi što može. “Ne mogu im dati skupocjeni odrezak, da barem mogu. No mogu im zato ponuditi drugu vrstu hrane. Tako barem mogu pojesti topli obrok”, kaže Rodriguez.

Napominje da od ljudi koji zatraže besplatan obrok ne traži nikakvu potvrdu o nezaposlenosti i nedostatku primanja. “Nije potrebno. Oni traže obrok posramljeni. No sramotu treba osjećati ovo društvo koje ljudima ne može osigurati osnovne stvari. Meni je dovoljno da pogledam osobu u oči i da znam treba li joj ovakva pomoć”, objašnjava.

Bar Pública, en Mojácar (Almería)

“Za to znamo samo mi i oni”

Rodriguez kaže da je nekima toliko neugodno da umjesto ponuđene čaše piva, odabiru čašu obične vode. “Svatko mora imati pravo na čašu piva ili vina”, naglašava. Rodriguez je neko vrijeme bio zastupnik stranke Ujedinjena ljevica u mjesnom odboru, no kaže da se zbog starosti povukao. Tvrdi da sve ovo ne radi kako bi promovirao svoj lokal, da to nije marketing.

“Ovo mjesto me je bilo lijepo primilo kada mi je bilo teško, a sada mu želim pomoći. Želim dijelili tugu i sreću s mjestom”, ističe. Kaže da društvo općenito ne bi bilo agresivno kada bi svatko imao osnovne stvari poput stana, odjeće, obrazovanja, zdravstva i hrane.

Osobe koje dolaze po besplatan obrok u njegov lokal ostaju anonimne. On i partnerica Escobar ne otkrivaju njihova imena. Štoviše, hranu im poslužuju na isti način kao i drugim gostima, na najdiskretniji mogući način.”Za to znamo samo mi i oni. I tu priča završava”, kaže Rodriguez.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button