Zanimljivosti i zabava

Otkrivena tajna Bermudskog trougla










Naučnici vjeruju da su napokon uspjeli da riješe misteriju Bermudskog trougla nakon što su primjetili čudne heksagonalne oblake u ovom regionu.

Bermudski trougao predstavlja 500.000 kvadratnih kilometara okeana koji su povezani sa brojim nestancima brodova i aviona.

Ovaj smrtonosni trougao je predstavljao nerazjašnjenu misteriju, ali grupa naučnika vjeruje da su napokon uspjeli da otkriju šta stoji iza ovog misterioznog područja.

A sudeći po njima, u pitanju su heksagonalni oblaci u Sjevernom moru.

– Skoro je nemoguće vidjeti oblake sa pravim ivicama. Većinu vremena oblaci imaju potpuno nasumične oblike – tvrdi Steve Miller, meteorolog sa Kolorado univerziteta.

Koristeći satelite, naučnici su pokušali da otkriju šta se tačno dešava ispod ovih oblaka i otkrili da su vjetrovi u nivou mora dostizali brzinu od preko 300 kilometara na sat.

Ovi vjetrovi su dovoljno moćni da stvore talase koji su visoki i do 15 metara.

– Ovi tipovi heksagonalnih oblika su u osnovi zračne bombe koje padaju na morsku površinu i stvaraju ogromne valove – objašnjava meteorolog Randy Cerveny.

Ovakvi valovi dovoljno su veliki da obrnu brodove, a sama brzina vjetra može da povuče avion ka morskoj površini.

Najveća zabeližena nesreća u Bermudskom trouglu desila se kada je pet bombardera Sjedinjenih Američkih Država nestalo nakon što su njihove posade prijavile da su kompasi prestali da im funkcioniraju.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button