BiH

Koje akcije SIPA-e su prethodile hapšenju Radončića










U akcijama “Lutka 1” i “Lutka 2” za samo dvije godine je uhapšeno više od 30 osoba koje se sumjniče za organizovani kriminal, teška ubistva i pljačke te ostale nezakonite radnje.

U tim radnjama nije bilo bitno da li se radi o kriminalcima, pripadnicima policije ili političarima, jer posljednje informacije kažu da je upravo to bio smjer kretanja tih radnji. Kriminal i politika su, navodno bili usko povezani, a slobodu u tim aktivnostima davali su pojedini pripadnici SIPA-e, Granične policije i MUP-a KS.

Možda će Vas zanimati i:

U akciji Lutka prije dvije godine uhapšene su 32 osobe, a tužilac državnog Tužilaštva tada je podigao optužnice protiv svih tih osoba. Sumnjiče se za najteža kaznena djela organizovanog kriminala u proteklih 10 godina na poručju BiH. Najveći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih se nalazi na izdržavanju kazne u Srbiji među kojima i prvooptuženi Darko Elez.

U akciji je uhapšen i Naser Keljmendi, i to u svom hotelu Case Granda u Prištini, za kojeg se sumnja da je bio baza svih Keljmendijevih operacija. Bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je i priveden zbog toga što je navodno utjecao na svjedoke u procesu protiv Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Prije dvije sedmice su u akciji Lutka 2 uhapšeni bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, a terete se da su utjecali na svjedoke u predmetu protiv Keljmendija u Prištini, a gdje bi u martu trebao svjedočiti upravo Fahrudin Radončić, stranački šef Dautbašića i Šahman.

Ključna osoba je Azra Sarić, na koju je ovaj dvojac utjecao, pa čak i prema njenim navodima, i smrću prijetio. Druga ključna osoba je Zijad Hadžijahić, uposlenik ambasade SAD, koji je navodno tu trebao lobirati a da bi zauzvrat dobio nagradu da njegova supruga Nermana Hadžijahić postane ambasadorica BiH u Sloveniji – što je i uspjela, jer ju je podržavao Bakir Izetbegović kao član Predsjedništva.

Dautbašiću i Bilseni Šahman je određen jednomjesečni pritvor, a ministar sigurnosti Dragan Mektić je tada već najavio moguća hapšenja, između ostalog i Fahrudina Radončića, iako nije spomenuo njegovo ime, mada su svi navodi na to slutili.

Izvor: N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button