BiHPolitika

Tanja Fajon: Očekujem da će EU do kraja godine dati status kandidata Bosni i HercegoviniŠefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU u Briselu izjavila je kako će se na današnjem skupu posebna pažnja posvetiti Zapadnom Balkanu.

Tokom razgovora s medijima, Fajon je naglasila kako joj je izuzetno drago što je Slovenija jučer izabrala prvu predsjednicu u svojoj historiji.

 

Možda će Vas zanimati i:

Kada je riječ o temama sastanka u Briselu, Fajon je naglasila kako će se obaviti razgovori sa bjeloruskom opozicijom, ali će se razgovarati i u ulozi žena u politici, naročito u Evropskoj uniji.

Tanja Fajon (Screenshot: Europa.eu)

Također, tema koja se neće moći izbjeći tiče se i Ukrajine, a Fajon je potvrdila kako će se danas potvrditi misija obuke ukrajinske vojske.

U kontekstu Zapadnog Balkana, Fajon je upravo ovoj temi posvetila najveću pažnju.

“Govorit ćemo o Zapadnom Balkanu. Brine nas situacija na Kosovu. Ne trebamo dodatne destabilizacije, kao ni političke nestabilnosti u Crnoj Gori. Također, tu je i pozitivno mišljenje o statusu kandidata za EU Bosni i Hercegovini. Tu je Slovenija igrala veliku ulogu i nadam se da će do kraja godine Evropska unija dati status kandidata Bosni i Hercegovini. Imam osjećaj da je podrška mnogo veća nego ranije za ovaj korak”, zaključila je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button