Tuzla

Srednjoškolci iz Tuzle osmislili ”vrećicu koja spašava ljudski život”










Kenan Imamović, Ajdin Nukić i Rijad Ćudić su mladi Tuzlaci koji su, zahvaljujući svom poduzetničkom duhu, sebi omogućiili besplatno školovanje na Internacionalnom Burch univerzitetu. Međutim, kroz razgovor s ovim srednjoškolcima otkrivamo da i ove mlade snage svoj uspjeh vide van naše zemlje.

Trojica Tuzlaka osvojili su stipendiju za školovanje na Burchu zahvaljujući pobjedi na takmičenju “Start Me Up High school” na kojem su se predstavili projektom naziva HeatLine. Kako nam pojašnjavaju, to je ustvari vrećica koja može ugrijati osobu s hipotermijom.

Vrećica koja spašava ljudski život

“HeatLine je vrećica koja u sebi ima spoj određenih elemenata koji, kada dođu u kontakt s nekoliko kapi vode, proizvode toplotnu reakciju koja zagrijava vrećicu od 30 do 45 minuta. Toplota iz HeatLine vrećice, kada je stavite na femoralnu arteriju koja se nalazi na butini, može da vrati osobu iz poluhipotermičkog stanja u funkcionalno, što osobi može spasiti život”
”Kada bi kompanjija krenula u rad, naši prvi kupci bi bili NVO organizacija zato što su neki sa kojima smo mi kontaktirali izrazili želju da uzmu naš proizvod kako bi ga distribuirali migrantima, a kasnije smo svoje tržište proširili na skijaše, planinare i mnoge druge. To je tržište neiskorišteno, ali ima jako veliki potencijal”, rekao je za Radio Kameleon Kenan Imamović.
Na ideju su došli kako kažu zbog teške situacije među migrantima.
Razlika između između plastičnog balona sa toplom vodom i vrećice sa hipotermijom jeste u tome što se kako kažu u plastične balone  mora staviti topla voda, a to znači da nam je potrebna neka vrsta energije. ”Sa Našim proizvodom vi već dobijete sve potrebne elemente i stavite jako malu količinu vode i neovisno o temperaturi dobit ćete toplotnu energiju potrebno da se vaše tijelo zagrije”.
Sljedeći korak ovih mladih momaka jeste pokretanje kompanije.
Vrećica za liječenje hipotermije našla se među pojektima 20 ekipa, odnosno 65 srednjoškolaca s područja cijele BiH.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button