Svijet

Afganistanski vrhovni vođa naredio potpunu provedbu islamskog zakonaAfganistanski vrhovni vođa naredio je sucima da u potpunosti provedu aspekte islamskog zakona koji uključuju javna pogubljenja, kamenovanja i bičevanja te amputaciju udova za lopove, rekao je glasnogovornik vrhovnog vođe talibana.

Zabihullah Mujahid objavio je sinoć na Twitteru da je “obavezna” naredba Hibatullaha Akhundzade došla nakon što se tajnoviti vođa sastao sa grupom sudaca.

Akhundzada, koji se nije pojavio u javnosti otkako su se talibani vratili na vlast u augustu prošle godine, vlada dekretom iz Kandahara, rodnog mjesta pokreta i duhovnog središta.

Talibani su obećali mekšu verziju oštre vladavine koja je karakterizirala njihov prvi boravak na vlasti, od 1996. do 2001., ali su postepeno smanjivali prava i slobode.

– Pažljivo pregledajte dosjee lopova, otmičara i pobunjenika. One dosjee u kojima su ispunjeni svi šerijatski (islamski) uslovi za prekršaje hududa i qisasa, dužni ste provesti – citirao je Mujahid Akhundzada, javlja AFP.

Ponovio je da je ovo odredba šerijata i njegova zapovijed, koja je obavezna.

Hudud se odnosi na prekršaje za koje su, prema islamskom zakonu, propisane određene vrste kazni, dok se qisas prevodi kao ‘oko za oko’.

Hudud zločini uključuju preljub i lažno optuživanje nekoga za njega, te pijenje alkohola, krađu, otmicu i pljačku na cesti, otpadništvo i pobunu.

Qisas pokriva, između ostalog, ubistvo i namjerno ozljeđivanje, ali također dopušta porodicama žrtava da prihvate naknadu umjesto kazne.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button