BiHCovid-19

Vrhunac oboljelih od Kovida-19 možemo očekivati krajem mjeseca

Na bolničkom liječenju još nema masovnog priliva pacijenata










Iako je ogroman skok novooboljelih od virusa korona, na bolničkom liječenju još nema masovnog priliva pacijenata. Vrhunac možemo očekivati kajem mjeseca.

Talas kojeg prati omikron soj, mogao bi dovesti do najvećeg broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini s obzirom na njegovu brzinu širenja. Iako su simptomi dosta blaži, još je rano govoriti o njegovom slabljenju.

Mladen Grujičić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina

“Mi imamo sada od Nove godine povećanje oboljevanja i tek od dvije do četiri sedmice poslije početka može da se daju prve procjene što se tiče hospitalizacije, jer tako je bilo i u prethodnim talasima. A ono što sigurno će donijeti do je najveći broj novoinficiranih.”

Rano je govoriti i o tome hoće li s ovim sojem biti manje hospitaliziranih, no, prema trenutnim brojkama, bolnički kapaciteti puniji su za oko 10 posto u odnosu na prethodne sedmice.

Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”

“Ja ne vjerujem da ćemo doći u situaciju da obaramo rekorde bar koliko vidim i u drugim zemljama radi se o standardnom pritisku, nešto više povećanom na koji smo i mi navikli i uglavnom su to lakši slučajevi ili srednje teški. Mi trenutno primamo srednje i teške kliničke i on je povećan za 10 posto.”

Bez obzira na soj, terapija za teške kliničke slike je i dalje ista, poručuje Drljević. Omikron je u mnogim zapadnim zemljama Evrope već doveo do vrhunca u broju novooboljelih. BiH je po svemu sudeći zadnja u piramidi, pik se prema procjenama epidemiologa može očekivati krajem mjeseca. Ali briga i dalje ostaje zbog niske stope vakcinisanih.

Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK

“Što nam treba biti signal da se građanima uputi poruka da bez obzira na varijantu virusa i koja će biti dominantna i šta će da se desi neophodno je koristiti se vakcinacijom jer je to jedina i specifična mjera zaštite da se spriječi pojava težih kliničkih slika.”

A građanima će prilikom vakcinacije protiv koronavirusa ponovo biti na izboru i Moderna. Novi kontingent Moderninih vakcina sa 96 hiljada doza na sarajevski aerodrom dolazi danas.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button