SvijetZanimljivosti i zabava

U Italiji pronađeni savršeno očuvani drevni bronzani kipovi (FOTO)Talijanski arheolozi su u Toskani iskopali 24 prekrasno očuvana brončana kipa za koje se vjeruje da potječu iz starorimskog doba.

Kipovi su otkriveni ispod blatnih ruševina drevne kupelji u San Casciano dei Bagni, gradu na vrhu brda u pokrajini Siena, oko 160 km sjeverno od Rima. Prikazuju Higijeju, Apolona i druge grčko-rimske bogove, a procjenjuje se da su stari oko 2300 godina.

Većina statua, koje su pronađene ispod kupelji zajedno s oko 6000 bronzanih, srebrnih i zlatnih novčića, datira između 2. vijeka prije nove ere i 1. vijeka nove ere. U tom je periodu područje prelazilo iz etruščanske u rimsku vlast. Jedan stručnjak je rekao da bi otkriće moglo “prepraviti povijest”, piše BBC.

“Dajete vodi jer se nadate da će vam voda nešto vratiti”

Arheolog Jacopo Tabolli, docent sa Sveučilišta za strane državljane u Sieni, smatra da su kipovi bili uronjeni u termalne vode tijekom svojevrsnog rituala.

“Dajete vodi jer se nadate da će vam voda nešto vratiti”, kazao je.

Kipovi, koje je sačuvala voda, prevest će se u restauratorski centar u obližnjem Grossetu, prije nego što na kraju budu izloženi u novom muzeju u San Cascianu.

Massimo Osanna, glavni ravnatelj talijanskih državnih muzeja, rekao je da je ovaj pronalazak “zasigurno jedno od najznačajnijih otkrića djela u bronci ikada pronađenih u povijesti drevnog Mediterana”.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button