BiHVijesti

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH birat će sudiju Ustavnog suda BiH (VIDEO)Radna grupa za izbor sudija Ustavnog suda BiH danas je na sastanku ustanovila da će novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH izabrati sudiju Ustavnog suda BiH.

U Ustavnom sudu BiH trenutno je upražnjeno jedno mjesto među članovima koji se biraju iz Federacije BiH, odnosno iz kvote federalnih sudija, a razlog je odlazak u penziju sudije Mate Tadića.

Možda će Vas zanimati i:

– Dogovoreno je da aktivnosti sa prijavljenim sudijama, razgovore i formiranje liste, te imenovanje uradi novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH – kazao je Samer Rešidat, član Radne grupe.

Kaže da je potrebno da novi saziv obavi intervjue s kandidatima koji su se prijavili za poziciju sudije Ustavnog suda BiH.

– Novi saziv ne može poništiti konkurs. Bilo je prijedloga da se naprave intervjui i da se naprave liste. Lično sam bio protiv toga jer smatram da u tom slučaju bismo mogli otvoriti vrata novom sazivu da poništi konkurs, odnosno da se sve vrati na početak. U tom slučaju ne bismo imali člana Ustavnog suda još četiri – pet mjeseci – rekao je.

Smatra da novi saziv može za četiri dana izvršiti intervjue i izabrati jednog kandidata, kojeg će predložiti.

Za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije prijavili su se Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button