PolitikaSvijet

Britanija zamrznula 18 milijardi funti ruskih sredstavaBritanska vlada saopćila je u četvrtak da je zamrznula imovinu vrijednu 20,5 milijardi dolara koju drže ruski oligarsi, drugi pojedinci i subjekti sankcionisani zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Rusija je prestigla Libiju i Iran i postala nacija sa najviše britanskih sankcija, prema Uredu za implementaciju finansijskih sankcija, koji je dio ministarstva finansija.

Zamrznuta ruska imovina bila je šest milijardi funti veća od iznosa koji je prijavljen u svim drugim britanskim režimima sankcija.

Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to mark the 75th anniversary of Federal Medical-Biological Agency in Moscow

– Uveli smo najteže sankcije ikada Rusiji i to onemogućava njihovu ratnu mašinu – rekao je Andrew Griffith, zamjenik ministra u Ministarstvu finansija.

– Naša poruka je jasna: nećemo dozvoliti Putinu da uspije u ovom brutalnom ratu – rekao je on.

Britanija je do sada sankcionisala više od 1.200 pojedinaca i više od 120 subjekata u Rusiji, uključujući biznismene, kompanije i političare.

Vlada je počela da uvodi zabrane putovanja, zamrzavanje imovine i druge sankcije 24. februara, na dan kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button