BiHIn memoriam

Mostarci danas obilježavaju 29. godišnjicu rušenja Starog mostaNa današnji dan prije 29 godina u 10:16 sati nakon serije granata ispaljenih s položaja HVO-a srušen je Stari most u Mostaru i simbol najvećeg grada na Neretvi i Bosne i Hercegovine. Taj dan Mostarci i danas obilježavaju uz bolna sjećanja, kao lekciju iz koje treba učititi.

Datum rušenja Starog mosta svake godine tačno u vrijeme kada je on bio srušen u Neretvu tradicionalno obilježava Klub skakača u vodu Mostari uz skok bez aplauza s luka obnovljenog mosta, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Možda će Vas zanimati i:

Obilježavanje tog događaja svake godine okupi građane i javne ličnosti na Starom mostu od kuda se uz sjećanja na najtužniji trenutaka u historiji Mostara šalju poruke mira i suživota.

Uz tradicionalno obilježavanje tužne godišnjice, mostarski će osnovnoškolci, srednjoškolci i student će ove godine obilježiti godišnjicu rušenja simbola Mostara manifestacijom pod nazivom “Oda Starom mostu”.

Organizatori ističu da program osmišljen kao historijski čas u Narodnom pozorištu u Mostar počinje u 11 sati.

“Prikladnim obilježavanjem u znak sjećanja na 9.11.1993. godine, njegujemo kulturu sjećanja i baštinimo osjećaje pripadnosti našem gradu na Neretvi i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini”, navode iz Koordinacionog tima.

Stari most je UNESCO-ova svjetska baština koji je, 1566. godine kad ga je sagradio turski neimar Mimar Hajrudin bio najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.) most je djelomično oštetila Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA), a 9. novembra 1993. godine je srušen u Neretvu nakon višesatnog granatiranja s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je svečano otvoren te godinu nakon toga uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Prepoznatljivi je simbol Mostara i BiH širom svijeta i mjesto održavanja tradicionalnog takmičenja “Skokovi sa Starog mosta”, koje ima dugu historiju od 456 godina te je od 2015. godine i stanica “Red Bull” Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što ima i veliki turistički značaj u svijetu za čitavu našu zemlju.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button