SvijetZanimljivosti i zabava

Zelenski poručio Amerikancima uoči izbora: Očuvajte nepokolebljivo jedinstvoUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Amerikance da očuvaju nepokolebljivo jedinstvo sve do povratka mira u Ukrajinu, a tu je poruku uputio danas, na dan američkih međuizbora, čiji bi rezultati mogli utjecati na stajalište Washingtona prema Kijevu.

“Molim vas da očuvate nepokolebljivo jedinstvo, kako to činite sada pa sve do dana kada ćemo čuti one velike riječi o kojima sanjamo, da je mir konačno ponovno uspostavljen”, rekao je u videopozivu iz Kijeva, gdje je primio američku “Medalju slobode”.

Možda će Vas zanimati i:

Zelenski je zahvalio “predsjedniku (Joeu) Bidenu, dvjema strankama u Kongresu i svakom američkom građaninu” na velikoj financijskoj, vojnoj i diplomatskoj podršci Ukrajini, koju pružaju od početka ruske invazije 24. februara.

Glavni saveznik Kijeva

Washington je zapravo već osam mjeseci glavni saveznik Kijeva, kojemu pomaže oštrim sankcioniranjem Moskve i velikog dijela ruske ekonomije te opskrbljujući ukrajinsku vojsku oružjem i vojnom opremom te obavještajnim podacima ključnima za operacije na bojišnici.

Sredinom svibnja američki Kongres deblokirao je 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini.

Zelenski je u utorak rekao da je počašćen priznanjem “Medalja slobode” iz Philadelphije, koju je posvetio “svim Ukrajinkama i Ukrajincima” koji “najvećoj autokraciji na svijetu pokazuju da u Ukrajini može očekivati samo poraz”.

Pritom je spomenuo “herojske vojnike”,”dobrovoljce” i druge zaposlenike, među kojima “radnike u sektoru energetike koji ponovno uspostavljaju opskrbu strujom stanovnicima nakon ruskog uništavanja infrastrukture raketnim napadima i iranskim dronovima koji su pogodili elektrane”.

“Sloboda je glavna riječ za nas i ona doista ujedinjuje sve Ukrajince”, rekao je Zelenski.Izvor
Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button