BiH

Od deset KM koje potrošimo na domaće proizvode u BiH ostaje osam













Svjesnom kupovinom bosanskohercegovačkih proizovda, potaknimo domaću proizvodnju, ublažimo posljedice izazvane pojavom koronavirusa, i ne dopustimo tonjenje mnogih kompanija, stoji u pozovu koji je uputila Privredna komora FBiH pokrećući kampanju “Kupuj domaće – gradi Bosnu i Hercegovinu”.

Iz Komore su podsjetili da je kupovina domaćih proizvoda ulaganje u budućnost, ali i da kupovina domaćih proizvoda izravno utječe na kvalitet zdravstvenog sistema.

Možda će Vas zanimati i:

Navodeći primjer pozitivnog efekta kupovine domaćih proizvoda iz PKFBiH su naveli kako prilikom potrošnje 10 KM na domaće proizvode u BiH ostaje 8 KM, dok prilikom kupovine uvezenih proizvoda ostane 2 KM.

– Također, ukoliko bi svaki građanin Bosne i Hercegovine potrošio 10 KM odabirući domaće proizvode, to bi direktno značilo 35.000.000 KM više prihoda (mjesečno) domaćoj privredi, a to znači nova zapošljavanja, sigurniji i puniji penzioni fondovi, bolja zdravstvena zaštita, kvalitetnije i modernije obrazovanje, dodali su iz Komore i podsjetili da jedno radno mjesto u proizvodnji vuče 5-7 radnih mjesta u pratećim industrijama.

Izvor: Oslobođenje



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button