Svijet

Poljski političar razbijesnio javnost: Za pad nataliteta krive su žene koje pijuBijes poljske javnosti izazvala je izjava Jaroslawa Kaczyńskog, šefa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) da je za niski natalitet krivo to što žene piju, piše agencija dpa.

Lijeva opozicija je u ponedjeljak najavila da će podnijeti službenu pritužbu etičkom vijeću parlamenta.

Prosječna stopa nataliteta u Poljskoj u 2020. godini bila je 1,4 djeteta po ženi. U Njemačkoj je 1,5, a u Francuskoj 1,8.

“Kada bi djevojke, mlade žene, pile kao njihovi muški vršnjaci do 25. godine, tada ne bi više bilo djece,” rekao je 73-godinji političar, prenijela je agencija PAP.

Kaczynski je također ustvrdio da muškarci, da bi ih se smatralo alkoholičarima, mogu neumjereno piti 20, a žene samo dvije godine.

Ljevičarski političar Robert Biedron nazvao je te izjave “sramotnima.”

Supruga poljske fudbalske zvijezde Roberta Lewandowskog, Anna Lewandowska odgovorila mu je na Facebooku: “Dosta je! Ljuti me kada vidim da političari neutemeljeno optužuju žene umjesto da rješavaju prave probleme.”

Fitness trenerica Ewa Chodakowska, jedna od najpoznatijih influencerica u Poljskoj, rekla je da se radi o “vrhuncu mržnje” prema ženama.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button