Zanimljivosti i zabava

Naučnici kažu da su otkrili idealan lijek za mamurlukJedini pravi način da izbjegnete mamurluk je da uopće ne pretjerujete s pićem, ali svi ponekad požele otpustiti kočnice. Srećom, naučnici vjeruju da su možda konačno otkrili najbolji lijek za mamurluk. 

Istraživanje koje je proveo tim na Institutu za kemijsku tehnologiju u Mumbaiju u Indiji još 2019. godine došao je do zaključka da jedna kombinacija hrane i pića osigurava brzo rješavanje glavobolje, vrtoglavice i mučnine. To je napitak od kokosove vode, limete i kruške i manji obrok od sira, rajčica i krastavaca.

krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2015/01/...

“Napitak napravljen od mješavine slatke limete, kruške i kokosove vode mogao bi se koristiti za prevladavanje mamurluka. Ako uz napitak pojedete sir, krastavce i rajčice, možete dodatno ublažiti simptome mamurluka”, navodi tim predvođen dr. Shraddhom Srinivasanom.

Dr. Srinivasan i njegovi kolege testirali su mnogo “lijekova za mamurluk” kako bi vidjeli što djeluje. Kava se pokazala najgorom i znanstvenici savjetuju da je nikako ne pijete nakon burne noći jer zapravo može produljiti mamurluk.

“Pokazalo se da kava smanjuje aktivnost aldehid dehidrogenaze (ALDH) koja pomaže u razgradnji acetaldehida”, zaključili su.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button