Lifestyle

Ukoliko imate problema sa analnom fisurom, donosimo rješenje










Analna fisura je akutni uzdužni rascjep sluznice analnog kanala. Izaziva jaku bol, ponekad s krvarenjem, posebno uslijed  i nakon vršenja nužde.  Dijagnoza se postavlja inspekcijom, a potom i anoskopijom. Rascjepi su najčešći  na stražnjem zidu  analnog kanala, mada se mogu javiti na više mjesta istovremeno. Ukoliko se ne liječi adekvatno, ne dolazi do sanacije i prelazi u hronični rascjep, što kasnije uzrokuje komplikacije u vidu trajnog bola, čak i nevezanog zaveliku nuždu, te posljedičnog suženja (stenoze) anusa.

Neophodno je održavanje lokalne higijene, kao i dijetetske mjere, kao što je hrana bogata vlaknima, te dosta tečnosti, što treba da doprinese mekšoj stolici i lakšem pražnjenju. Saniranje analnog rascjepa potpomažu  različiti analgetici, anestetici, miorelaksansi u vidu masti, krema, supozitorija. Kada konzervativni tretman ne daje željeni rezultat, odnosno pacijenta ne riješava tegoba, tada je neophodno pristupiti hirurškom rješavanju problema.

I na kraju, veoma je bitno da kada pacijent osjeti prve tegobe u vidu krvi i bola, ne paniči, nego da se obrati ljekaru koji će postaviti pravu dijagnozu. Centar Odobašić ima dugogodišnje iskustvo u dijagnosticiranju i liječenju analnih fisura, gdje se služimo najmodernijim i za pacijenta najboljim pristupima.

U našim rukama  ste sigurni.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button