Arhiva

Vijeće ministara odobrilo skoro 70 miliona KM za kupovinu zgrade za smještaj UIO u Banjoj Luci










Vijeće ministara je na današnjoj sjednici odobrilo da se krene u proceduru kupovine zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjoj Luci.

Kako je potvrđeno za Klix.ba odluka je izglasana te će se za kupovinu zgrade za smještaj UIO-a u Banjoj Luci izdvojiti 69,5 miliona KM. Prema proceduri bit će raspisan tender, ali se godinama špekuliše da bi ta zgrada mogla biti ona u vlasništvu banjalučkog biznismena Mileta Radišića.

Zbog toga je ovo pitanje godinama bilo predmet spora, a najviše kritika opozicije iz Republike Srpske. Naime, iz opozicije se ističe da je zgrada koja bi trebala biti kupljena u vlasništvu biznismena koji je blizak Miloradu Dodiku.

Kupovina ove zgrade je dugo zahtjev SNSD-a, a upravo su u prethodnom periodu zamjerali bivšem direktoru UIO-a Miri Džakuli da nije riješio pitanje smještaja UIO-a u Banjoj Luci.

Prvobitni novac koji je procijenjen da je potreban za rješavanje pitanja smještaja UIO-a je više od 90 miliona KM, a prema posljednjim informacijama iz Vijeća ministara do kojih smo došli bit će izdvojeno 69,5 miliona KM.

UIO godinama od Vijeća ministara traži novac za rješavanje pitanja smještaja te institucije u Banjoj Luci, a ova tačka dnevnog reda je u prethodnom mandatu više puta skidana te je ovo pitanje ostalo neriješeno. Najviše se problematizovala cijena, ali i politička pozadina.

U aprilu je Vlada RS-a pismeno zatražila od UIO da iseli iz njenih prostorija u Banjoj Luci. Sada bi trebao uslijediti proces javnih nabavki, odnosno ponuda te će se vidjeti koja će zgrada biti kupljena.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button